Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Amit a vállalkozásod székhelyéről tudnod kell

2019. február 20. - Könyvelés a felhőben

Újonnan induló vállalkozás esetében lényeges pont a székhely kérdése. Mi ennek a jelentősége? Mire ügyelj, amikor meghatározod vállalkozásod székhelyét? Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell!

office-1966381_1920.jpg

Székhely, telephely és fiókhely - Melyik micsoda?

A vállalkozás alapító szerződésében  mindenképpen szerepelnie kell egy székhelynek, ez azonban nem feltétlenül egyezik azzal a hellyel, ahol a konkrét működés zajlik. A székhely lehet egy iroda vagy akár valamely tag lakása, de igénybe vehetsz székhelyszolgáltatót is. Az első két esetben a vállalkozás alapításakor a székhely használatának jogát tulajdoni lappal vagy bérleti szerződéssel és belegyező nyilatkozattal kell igazolnod.

A székhely a hivatalos értesítési cím, tehát ide érkeznek vállalkozásod levelei, valamint a hivatalos szervek is itt fognak keresni szükség esetén. Gyakori, hogy a vállalkozás székhelyén csak adminisztratív tevékenység zajlik, míg a valós működés, a döntéshozatal és a cég irányítása máshol történik.

Amennyiben vállalkozásod székhelye nem egyezik meg azzal, ahol a tevékenységet folytatod, rendelkezned kell telephellyel vagy fiókhellyel. Mik ezek? A telephely az, ahol az adóköteles üzleti tevékenység folyik. Fiókhelyed abban az esetben van, ha tevékenységed tartósan kiterjeszted más területekre, akár külföldre is. A fiókhely lehet egy gyár, üzem, raktár vagy akár egy másik iroda is. Fontos, hogy ha a székhely vállalkozásod számára lényegében csak "értesítési címként" funkcionál, az alapító szerződésben fel kell tüntetni a központi ügyintézés helyét is - vagyis azt, ahol valóban el lehet téged érni.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a székhely megválasztásakor?

Annak, hogy vállalkozásod milyen címen tartják nyilván a cégbíróságon, bizony sokkal nagyobb jelentősége van, mint elsőre gondolnád. Sok esetben kifejezetten előnyödre válhat, ha vidéki települést választasz székhelyedül, míg más esetekben akár negatív hatásai is lehetnek.

A legalapvetőbb előny a támogatásokban keresendő. Az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának keretében gyakran kifejezetten a Közép-Magyarországon kívüli, vidéki településeken bejegyzett mikro-, kis,-és középvállalkozások számára írnak ki támogatásokat, melyekre így könnyű szerrel pályázhatsz - természetesen az adott pályázat feltételeitől függően. De ugyanígy jól járhatsz, ha a helyi önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a vállalkozások támogatására.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az iparűzési adó mértéke területenként eltérő lehet. Vannak olyan vidéki települések, ahol jóval a budapesti érték alatt van rögzítve az iparűzési adó, ezáltal jelentős összegeket spórolhatsz meg az évek során.

Területi illetékesség szempontjából sem mindegy, hogy vállalkozásod hova van bejelentve. Előre ezt ugyan nem feltétlenül tudhatod, de meglehet, hogy egyes vidéki településeken jóval gyorsabb átfutási idővel dolgoznak a helyi szervezetek.

Másik oldalról nézve az illetékesség ugyanúgy hátrányt is jelenthet: azáltal, hogy a hazai vállalkozások jelentős része a fővárosba van bejegyezve, kevesebb NAV ellenőrzéssel kell számolnod, hiszen egyszerűen nincs rá kapacitás.

Sokan presztízs szempontjából választanak budapesti vagy legalább Pest megyei székhelyet, ez azonban nagyjából az "ízlések és pofonok" kategóriába sorolható érv. Vannak üzletemberek, akik egy II. kerületi székhellyel szeretnék hangsúlyozni vállalkozásuk prémium mivoltát, mások inkább a praktikus szempontokat veszik figyelembe.

laptop-2443052_1920.jpg

Források:
Székhelyszolgáltatásról
2016. évi CL. törvény

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr3214631336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása