Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Mit rejt az adószám és a cégjegyzékszám?

2019. február 13. - Könyvelés a felhőben

Minden társas gazdasági vállalkozás rendelkezik adószámmal és cégjegyzékszámmal. De mi a jelentősége ezeknek és egyáltalán miből épülnek fel? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

taxes.jpg

Mint ahogy már korábbi blogcikkünkben is írtunk róla, a cég alapításának során a Cégbíróság bejegyzi az új társas vállalkozást, és megküldi a cégjegyzékszámot. Értesíti továbbá a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt is, mellyel automatikusan megkezdődik az adóregisztrációs eljárás. Ennek végén vállalkozásod saját adószámot kap - ez egyben a cégalapítás folyamatának végét is jelenti.

A cégjegyzékszám, vállalkozásod "személyi igazolványa"

A cégjegyzékszám teljes mértékben egyedi, vállalkozásod azonosítására szolgál. Az azonosító minden esetben 10 számjegyből áll, mely három részre van bontva és minden része információval szolgál vállalkozásodról. Az első rész két számjegyből áll és a céget nyilvántartó bíróságot jelöli. (Ha például Budapesten van nyilvántartva vállalkozásod, ez a két számjegy 01 lesz.) A második rész szintén két számjegyből áll, ezek pedig a vállalkozás formáját mutatják meg: Bt esetén 06, Kft esetén 09, Rt esetén 10 számjegyeket láthatsz. Az utolsó, 6 számjegyből álló rész pedig egy egyedi sorszám, mely a cégjegyzéket vezető bíróságtól származik. A cégjegyzékszám így, egészében képes arra, hogy azonosítsa vállalkozásod.

Az adószám, mely "feljogosít" adóköteles tevékenységed végzésére

Ahogy magánszemélyként rendelkezel adóazonosító számmal, melyet az adózással kapcsolatos nyilvántartásra használnak, úgy gazdasági vállalkozásodnak is rendelkeznie kell adószámmal ahhoz, hogy gazdasági tevékenységet folytathasson. A továbbiakban számos dokumentumon és számlán fel kell majd tüntetned, így nem árt, ha fejből tudod. A adószám 11 számjegyből áll, a cégjegyzékszámhoz hasonlóan három részre bontva. Az első részt törzsszámnak is nevezik, ez 8 számjegyből áll és a cég egyedi azonosítójaként is működik. A következő egység az úgynevezett ÁFA-kód. Ez az egy számjegy az ÁFA jellegét mutatja: alanyi adómentes (1), általános szabályok szerint adózó (2), egyszerűsített vállalkozási adózás alá tartozó (3), ÁFA körbe tartozó csoportos adóalanyiságot választó (4) vagy ÁFA körbe tartozó csoportos közös adószámmal rendelkező (5). Az utolsó egység pedig azt jelöli, hogy vállalkozásod székhelye szerint melyik adóhatóság területi illetékessége alá tartozik. A budapesti példára visszatérve ez a két számjegy 41, 42 vagy 43 lesz attól függően, hogy Budapest északi, keleti vagy déli részén van a székhelyed.

Ezen túl amennyiben vállalkozásod kereskedelmet folytat más Európai Uniós országgal, szükséged lesz közösségi adószámra is. A kereskedelmi tevékenységet is tág körben kell értelmezni, ide tartozik például az is, ha másik uniós országból szerzel be termékeket vagy veszel igénybe egyes szolgáltatásokat. A közösségi adószám igénylését elektronikus úton is megteheted, az ehhez szükséges ('T101, 'T101E, 'T201, 'T201T, 'T201TSZ) adatlapok kitöltésével is elküldésével.

 fotolia_1882447_xs.jpg

Források: Nemzeti Adó-és Vámhivatal hivatalos honlapja, Forráscentrum
Kép forrása: cuidatudinero.com, holatn.com

 

               

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr1414617700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása