Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Az online fizetés forradalma - a PayPal története

2019. január 09. - Könyvelés a felhőben

Gondolnád, hogy jövőre már 20 éves lesz a PayPal? A világ legnépszerűbb internetes fizetési rendszere az ezredfordulón rajtolt el, és igen hamar meghódította a világot. Nézzük, hogyan!

reddit.jpg

Az online fizetést forradalmasító vállalkozás legendája egybeforrt Elon Musk nevével, pedig története még azelőtt kezdődött, hogy Musk megjelent volna a képben. 1998-ban Ken Howery, Luke Nosek, Max Levchin és Peter Thiel megalapította a Confinity Inc. céget azzal a céllal, hogy biztonságos szoftvert hozzanak létre pénzügyi tranzakciókhoz. Ebben az időben kezdett népszerűvé válni az internetes vásárlás, ám a fizetés problematikája még hagyott maga után némi kívánnivalót, hiszen csak a hagyományos módokon volt lehetséges. Ezen piaci rést felismerve jött létre a Confinity Inc., majd egy évvel később az X.com is - utóbbi Elon Musk vállalkozása volt, mely az online bankolásra keresett megoldást. Musk nagy lehetőséget látott a Confinity Inc.-ben, így az ezredfordulón a két cég egybeolvadt, és idővel az internetes utalás úttörőjévé vált.

 

A PayPal név 2002-ben született, eredete rendkívül egyszerű: Paying your Pal. A cég kezdeti marketingstratégiájának köszönhetően - minden felhasználónak 10 dolláros bónuszt ígért - már az első évben elérték a 2 millió felhasználói fiókot. 2002-re a PayPal körül akkora volt a felhajtás, hogy az Ebay is lecsapott rá, nem kevesebb, mint másfél millió dollárért.

A következő években a cég pénzügyi mutatói meredeken íveltek felfelé, hiszen az Ebay felhasználói erőszeretettel használták ezt a fizetési megoldást.

2007-ben a PayPal partneri megállapodást kötött a Mastercard-dal, ezáltal lehetővé téve, hogy minden olyan oldalon, ahol a Mastercard kártya elfogadott fizetési eszköz, helyet kapjon a PayPal is.

2014-ben a PayPal és az Ebay útjai különváltak, mert a PayPal döntéshozói önállóan erőteljesebb növekedésre számítottak. Ezek a számítások be is jöttek, már az első napokban 49 milliárd dollárra emelkedett a PayPal értéke a tőzsdén.

paypalobjects.jpg

Kép forrása: paypalobjects.com

A PayPal történetének margójára:

Érdekesség, hogy Elon Musk érzelmi okokra hivatkozva néhány éve visszavásárolta a www.x.com domaint, így ha most a honlapra látogatunk, egy teljesen üres oldalon találjuk magunkat, a bal felső sarokban egy kis "X" betűvel.

A PayPal dolgozóinak első generációs csapatát PayPal-maffiaként is emlegetik, akik az iparágban szétszóródtak ugyan azóta, de továbbra is tartják a kapcsolatot. Közülük kerültek ki a LinkedIn, a Youtube és számos további neves tech cég alapítói is.

Mára a PayPal több mint 244 millió aktív, regisztrált felhasználóval rendelkezik szerte a világon, és 25 féle valutát képes kezelni.

Ugyan a PayPal a vásárlók dolgát nagymértékben megkönnyítette, a könyvelőknek bizony nem kis fejtörést okoz - főleg, ha valutaátváltás is a képbe jön. Az ACloud rendszerén keresztül azonban a virtuális számlákat is könnyedén kezelheted!

stemjar.jpg

Kép forrása: Stemjar

 

Forrás: TechWorld, Richtopia, Rewind&Capture, PayPal

Főkép forrása: Reddit

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr2814542372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása