Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Egyszeres és kettős könyvelés - melyik mit jelent és mikor kell alkalmazni

2019. február 27. - Könyvelés a felhőben

A vállalkozás könyvelési tevékenységét jó esetben szakértő végzi, hiszen rendkívül átfogó és komoly szakmai tudást igénylő területről van szó, a kellő hozzáértés és precizitás hiánya pedig komoly következményekkel járhat. Ennek ellenére az alapokkal minden vállalkozónak illik tisztában lennie - így például az egyszeres és a kettős könyvelés fogalmával is.

calculator-385506_1920.jpg

A könyvvezetés mikéntjét jogszabályok határozzák meg. A vállalkozás típusa és bevétele meghatározhatja, hogy melyik könyvvezetési módszert kell alkalmazni esetében - így például közhasznú szervezet csak kettős könyvvitelt végezhet -, azonban két dolog minden vállalkozásra nézve igaz:

  • a könyvelést magyar nyelven, (ezer) forintban meghatározva kell végezni
  • a könyvvitelt átláthatóan, folyamatosan, zárt rendszerben, a valóságnak megfelelően kell végezni

Mit jelent az egyszeres könyvvitel és mivel jár?

Az egyszeres könyvvitel a pénzmozgásokat azok bekövetkezésével egyidejűleg rögzíti: a bevételeket azok beérkezésével egy időben, a kiadásokat a pénzügyi teljesítéskor. Azon tételek, melyek nem járnak pénzmozgással, külön részletező nyilvántartásban kerülnek rögzítésre, ám az éves beszámoló készítésekor ezeket is figyelembe kell venni.

Egyszeres könyvvitelt vezethetnek azon nem közhasznú szervezek, melyek alaptevékenységéből és vállalkozási tevékenységéből származó árbevétele két egymást követő évben nem haladja meg az 50 millió forintot.

Az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozásnak kötelessége minden üzleti év fordulójával (december 31) egyszerűsített beszámolót készíteni, mely tartalmazza az egyszerűsített mérleget és az eredménylevezetést.

Hogyan működik a kettős könyvvitel?

Kettős könyvvitel esetében az első fontos tudnivaló, hogy azt kizárólag gépi programmal kerülhet rögzítésre. Ennek az oka, hogy számos ismert eset maradt fenn az utókor számára az e módon elkövethető csalásokról.

A módszer lényege, hogy a bevételek és kiadások külön rendszerben kerülnek rögzítésre, így egyazon pénzügyi esemény megjelenik mindkét oldalon - mindkét nyilvántartásban. Ez a fajta könyvelési technika tehát teljesítményelv alapján rögzíti a gazdasági eseményeket.

A beszámolási kötelezettség természetesen ebben az esetben is él, a fentiekhez hasonlóan szintén tartalmaznia kell a mérleget és az eredménykimutatást. Azonban kettős könyvelés esetében szükség van továbbá egy kiegészítő mellékletre is, mely számszerű adatokat és szöveges magyarázatokat tartalmaz az eredmények bemutatásához.

Egyszeres könyvvitelt vezető szervezet saját elhatározása alapján áttérhet a kettős könyvelésre, erre minden év január elsejével van lehetősége. Ha azonban vállalkozásod két üzleti évben már nem felel meg az egyszeres könyvvezetés feltételeinek - például árbevétele meghaladja az 50 millió forintot - kötelességet áttérni erre a módszerre.

Ahhoz, hogy ne kelljen aggódnod vállalkozásod pénzügyeinek megfelelő könyvelése miatt, mindenképpen szükséged van egy megbízható és kellő szakmai tudással rendelkező könyvelőre. Munkátokat még inkább megkönnyíti, ha a gazdasági eseményekről szóló igazolásokat pillanatok alatt, biztonságos módon eljuttathatod hozzá - a felhőn keresztül! Használjátok az Acloud rendszerét és tegyétek átláthatóvá és könnyeddé a könyvelési tevékenységet.

 accounting-balance-blur-164686.jpg

Források:
NIOK - Nonprofit Tudástár
Dr. Ormos Mihály - Számvitel
479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet
évi C törvény a számvitelről

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr8014645559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása