Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Megéri KATA-t választani? A kisadózás előnyei és hátrányai

2019. január 14. - Könyvelés a felhőben

A pár évvel ezelőtt bevezetett adózási forma rendkívüli népszerűségnek örvend, már több, mint háromszázezren választották ezt a lehetőséget. Idén ráadásul az adómentesség határa 12 millió forintra emelkedik, ezáltal még nagyobb arányú növekedés várható a KATA-s vállalkozók számát illetően. Tudjuk azonban, hogy semmi sem fenékig tejfel - nézzük, milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhat, aki ezt az adózási formát választja!

accounting-analytics-balance-209224_1.jpg

Miért előnyös a KATA?

A KATA-t legtöbben egyszerűsége miatt választják: akár év közben is bele lehet vágni, a folyamat ingyenes és Ügyfélkapus regisztráción kívül nem is kell hozzá más. Nincs szükség hozzá ügyvédre, sem időpontok egyeztetésére és hivatalokba való rohangálásra. Kilépni is épp ilyen egyszerű belőle, ráadásul, ha a körülmények megkívánják, szüneteltetni is lehet.

Nem kell bajlódni az adminisztrációval, hiszen csak bevételi nyilvántartás vezetése az előírt. Ehhez számtalan ingyenes mintát is találhatsz az interneten, melyeken igazán könnyű kiigazodni, így igazán gyerekjáték letudni a kötelezőket.

Könnyű kalkulálni vele, hiszen főállás esetén fix havi 50 000 forint, mellékállásban fix havi 25 000 forint adóval kell kalkulálnod. A főállású kisadózók ezen díj ellenében biztosítottnak minősülnek, így jogosultságuk van társadalombiztosítási ellátásra, illetve álláskeresési ellátásra.

Milyen nehézségekkel kell számolnod?

Különösen figyelni kell a határidők betartására, az adminisztrációra, valamint a bevételekre. Adótartozás esetén a vállalkozást törölhetik a KATA adózásból, nem megfelelő adminisztráció esetén pedig a vállalkozás mulasztási bírsággal sújtható, ráadásul 100 000 forint feletti bírság "összegyűjtése" ugyancsak jelentheti a státusz elvesztését. A bevételek esetén az évi 12 millió forintos értékhatár a kulcs, efelett ugyanis 40%-os adót kell megfizetned. Ugyanígy fontos az is, hogy a bevételek  fele nem származhat egy helyről, mert az felkelti a bújtatott foglalkoztatás gyanúját. Továbbá minden esetben jelenteni kell az adóhatóság felé, ha egy partnertől több, mint egy millió forintos bevételünk származik - és nem csak neked, az adott partnernek is.

A havonta fizetett 25 000 vagy 50 000 forint nem váltja ki az iparűzési adót, így ez külön költséget jelent.  

A boldog nyugdíjas éveket akár el is felejtheted. Még főállású KATA-sként is számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy hacsak nem gondoskodsz előre időskori éveinkről, minimális nyugdíjat fogsz kapni - mellékállásnál pedig végképp semmire se mész vele.

Az alanyi adómentesség csak belföldi partnerek esetében érvényes, így a földrajzi terjeszkedés már messze nem olyan egyszerű. Minden olyan hónapban szükség van áfabevallás készítésére, amikor külföldi partnerekkel dolgoztál. Nem csak ebben az esetben inthetsz búcsút a KATA alacsony adminisztrációs terhe miatti örömnek, az adózási struktúra váltásakor is igen komplikált ügyintézés vár rád.

Így már látható, hogy bár valóban sok szempontból kecsegtető a "katázás", buktatói is vannak bőven. És bár erősen motiváló lehet a KATA-s vállalkozások számának folyamatos növekedése, ne kezdj bele anélkül, hogy alaposan utánajárnál a részleteknek és esetlegesen felmerülő nehézségeknek!

 helloquence-61189-unsplash.jpg

Források:
http://www.uzletresz.hu
http://www.intellaccount.hu
http://www.jogiforum.hu
piacesprofit.hu
kiszamolo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr7914558570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása