Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Légy mindig képben! A könyvelői kreditrendszer működése

2019. február 18. - Könyvelés a felhőben

Számos olyan szakma van hazánkban, amelynél elvárt a rendszeres továbbképzés, ezt általában kreditpontos rendszerrel szabályozzák. Ilyen rendszer működik a regisztrált mérlegképes könyvelők esetében is, ezt tekintjük át a következőkben.

rawpixel-780494-unsplash.jpg

A továbbképzési kötelezettség hátterében megbúvó ok teljesen racionális, hiszen a könyvelés tipikusan olyan tevékenység, ahol folyamatos változások zajlanak. A jó könyvelőnek mindig képben kell lennie a legújabb jogi és adózási szabályokkal, ezt pedig úgy lehet leghatékonyabban biztosítani, hogy kötelező továbbképzést írnak elő a könyvelők számára.

Hogyan számolódnak a kreditpontok?

Abból kifolyólag, hogy a könyvelés igen szerteágazó terület, a kreditpontos rendszer is egységekre oszlik. Könyvelőként éves szinten 16 kreditpontot kell összegyűjtened, melyből legalább 8 kreditpontnak számvitel területéről kell származnia, valamint további négyet minden olyan szakterületről, melyen regisztrációval rendelkezel. Itt meg kell jegyeznünk, hogy ha önszorgalomból a "kelleténél" több pontot gyűjtesz össze, nem tudod átvinni a következő évre.

A pontokat szakmai előadásokon és programokon való részvétellel, szakmai szervezeti tagsággal vagy szakmai kiadványok megvásárlásával lehet összegyűjteni. Utóbbi kettő azonban nem számítható bele a fent említett számviteli és szakterületi kreditpontokba.

Az államháztartási területen dolgozókra külön szabályok vonatkoznak, így ha ilyen területen helyezkedtél el, érdemes átböngészned a rendeletet.

Milyen előadásokat és programokat választhatsz?

A jogszabály a szakmai képzések körét is szabályozza, ezáltal biztosítva, hogy hiteles és megbízható képzéseken tudj részt venni. Nagy segítség, hogy a digitalizáció már az oktatás területére is bekúszott, így sok esetben online képzési formát is választhatsz.

Az akkreditált továbbképzési szervezeteknek szakmai tartalommal és aktualitással kapcsolatos előírásoknak kell megfelelniük. A képzések kreditpont-értékét is ezen tényezők, valamint az időtartam és az elméleti vagy gyakorlati jelleg alapján határozzák meg. A szervezetek folyamatosan frissített listáját megtalálod a Kormányzati Portálon.

A választható előadások köre rendkívül széles, így biztosan találsz olyat, amire még akkor is szívesen elmennél, ha nem lennél kötelezve rá. A hagyományosnak mondható adóügyi változásokat bemutató konferenciákon túl részt vehetsz például marketing akciókkal kapcsolatos adózásról, elektronikus számlázásról, civil szervezetek számviteléről, vagy épp előadóművészek adózásáról szóló előadásokon. Ebben rejlik a rendszer előnye is, hiszen míg a korábbi továbbképzési kötelezettség megszabott központi tematika alapján működött, a kreditpontos rendszer bizonyos kereteken belül személyre szabható.

Milyen következményekkel jár a továbbképzések elmulasztása?

Mivel szakértelmedről és karrieredről van szó, magaddal is jót teszel, ha mind lexikális, mind gyakorlati tudásod naprakészen tartod. Másrészt azonban a kötelezettség elmulasztása a nyilvántartásból való törlést vonhatja maga után, így biztosan nem éri meg ezzel próbálkoznod.

Tudásod természetesen nem csak szakmai területen kell fenntartanod, manapság elengedhetetlen, hogy digitális készségeid is fejleszd. Haladj Te is a korral és költöztesd munkád a felhőbe az Acloud segítségével!

 tax-739107_1920.jpg

Források: 93/2002. Korm. rendelet, Ado.hu, Penta Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr4014631344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása