Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

A székhelyszolgáltatásról - Megéri-e élni vele?

2019. február 25. - Könyvelés a felhőben

Múlt héten a vállalkozás székhelyéről írtunk és szót ejtettünk a székhelyszolgáltatás lehetőségéről is. Most erre térünk ki bővebben: bemutatjuk, hogyan is működik a szolgáltatás, valamint, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhatsz, ha ezt választod.

agreement-business-businessmen-886465.jpg

Mit is jelent a székhelyszolgáltatás?

Nyilvánvalóan azt, hogy adott személyek egy köre vállalkozásoknak székhelyet biztosít szolgáltatásként. Nem ilyen egyszerű ám a dolog, hiszen a tevékenységnek törvényben meghatározott feltételei vannak. A szolgáltatás üzletszerű gazdasági tevékenységnek minősül, tehát nem kérheted meg egyszerűen ismerőseid, hogy hozzájuk jegyezhesd be vállalkozásod székhelyét. Ezen feltételek szerint a székhelyszolgáltató:

  • az általa biztosított székhelynek kizárólagos tulajdonosa kell legyen vagy az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett használati joggal kell rendelkeznie
  • el kell helyezze az ingatlan egy jól látható helyén a vállalkozás cégtábláját
  • köteles gondoskodni az oda érkezett küldemények, levelek átvételéről, hatósági személyek fogadásáról. Ez lényegében azt jelenti, hogy nonstop a helyszínen kell tartózkodnia.
  • köteles a vállalkozás meghatározott iratait tárolni

 

Milyen előnyökkel járhat számodra, ha székhelyszolgáltatóhoz fordulsz?

Rengeteg mikro- és kisvállalkozás működik iroda nélkül, főként ha a munkavállalók száma vagy a tevékenység jellege sem teszik azt szükségessé. Nem is csoda, hiszen irodát bérelni rendkívül költséges. Ilyenkor azonban felmerül a székhely kérdése: lehet az saját otthonod, ám az sok kényelmetlenséggel jár.

A székhelyszolgáltatást úgy is nézhetjük, mint kényelmi szolgáltatást, hiszen számos kellemetlenséget spórolhat meg. Ahogy már korábban írtuk, vállalkozásod székhelyére érkeznek a hivatalos levelek, küldemények, akár hivatali személyek is. A székhelyszolgáltató ezek fogadását, adminisztrációját átvállalja helyetted, így nem Neked kell postára szaladgálnod vagy meetingeket áttenned azért, hogy várhasd a postást. Nagy könnyebbséget jelent abban a kérdésben is, hogy hol fogadd a potenciális ügyfeleket. Saját otthonodba mégse szívesen vinnéd őket, kávézókban tárgyalni pedig kevésbé professzionális. Éppen ezért számos székhelyszolgáltató biztosít tárgyalót is az előre egyeztetett időpontokra.

Megvan továbbá a lehetőséget, hogy válogass a székhelyszolgáltatók közül. Kereshetsz vidéki szolgáltatókat, hogy kiaknázd a vidéki székhely (LINK) előnyeit vagy igénybe vehetsz fővárosi szolgáltatót az irodabérlet díjának töredékéért.

Mi lehet a nem megfelelően megválasztott székhelyszolgáltató buktatója?

Megeshet, hogy a székhelyszolgáltató nem mérlegel kellően, amikor szerződést köt a vállalkozásokkal, így idővel a helyrajzi számon egy cégtemető lesz, ami nyilvánvalóan a Te vállalkozásod is negatívan érinti. Hasonló probléma állhat fenn, amikor egy hitelminősítő leminősít egy vállalkozást, amelyik ugyanazzal a székhelyszolgáltatóval van kapcsolatban, mint Te. Mivel itt is a helyrajzi szám a közös tényező, előfordulhat, hogy a te vállalkozásod hitelezését is korlátozni fogják a bankok.

Egy jól megválasztott székhelyszolgáltató tehát rengeteg terhet tud levenni a válladról, ellenkező esetben azonban ugyanilyen sok kellemetlenséget okozhat. Mielőtt szerződést kötnél egy szolgáltatóval, bizonyosodj meg róla, hogy a jogszabályban rögzített feltételek megvalósulnak-e esetében, hasonlítsd össze más szolgáltatók ajánlataival és hozz megfontolt döntést! Ne feledd kikérni könyvelőd véleményét a választott szolgáltató szerinti terület adózási kérdéseivel kapcsolatban. Az Acloud rendszerén keresztül akár állandó online kapcsolatban lehetsz könyvelőddel, aki így még nagyobb segítségedre lehet.

 

Források: 7/2017. IM rendelet, szekhelyszolgaltatasrol.com

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr5114645551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása