Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Eszközbeszerzés okosan - Mire kell figyelni?

2019. január 23. - Könyvelés a felhőben

Újonnan induló vállalkozás esetében általánosan felmerülő probléma az eszközbeszerzés. Rengeteg kérdést kell ilyenkor tisztázni, komoly tervezés és kalkuláció szükséges hozzá. Nézzük most az eszközbeszerzés alapjait!

business-computer-connection-270640.jpg

Mi mindenre van szüksége a cégednek?

Amikor az eszközbeszerzés kérdéskörét tárgyaljuk, nem csak a fizikai  - vagy épp szellemi - dolgokra kell gondolni, mint laptop, telefon, céges autó, valamint a speciális munkafolyamatokhoz szükséges gépek. Tágabb értelemben ugyanis ide tartoznak azok a további költségek is, melyek az eszközök fenntartásához szükségesek - így például a domain, vagy épp az internet előfizetése.

A legfőbb kérdés: bérelj, lízingelj vagy vásárolj?

Az erre adott válasz természetesen nagyban függ anyagi helyzetedtől. Sokan nem tudják vagy nem akarják megtenni, hogy már az elején megvásároljanak minden eszközt, ezért bőven van realitása a bérlés/lízingelés lehetőségének.

Ha ezt a megoldást választod, mindenképpen gondolkozz előre! Üzleti terved és a piac állása szerint hozzávetőlegesen mikorra várhatod, hogy beindul a céged? Ha úgy gondolod, hogy másfél-két éven belül komoly bevételre tehetsz szert, kalkulálj ezzel a bérlés vagy lízingelés időtartamának megszabásakor is, nehogy abba a helyzetbe kerülj később, hogy vásárolnál ugyan, de még hónapok vagy évek vannak hátra meglevő szerződésedből.

A legfontosabb szabály: ügyelj rá, hogy az eszközbeszerzés ne vigye el a tőkéd!

Bármennyire is vágysz a tökéletes gépekre, ne áldozd be a teljes tőkét, egy részét mindenképpen hagyd meg forgó eszköznek! Később is vásárolhatsz további eszközöket anélkül, hogy ilyen kockázatot vállalnál. Elsőre inkább csak akkora beruházást hajts végre, melyből fedezni tudod a munka elvégzéséhez szükséges eszközök beszerzését. És itt jön képbe a kapacitással való számolás: hiába tudod, hogy később szeretnél további tevékenységeket is felvenni cégedbe, ha jelenleg még amúgy sincs rá kapacitásod, hagyd későbbre a beruházást is!

Komolyabb beruházás előtt számolj a jövőbeli költségeiddel is - ide értve saját és munkavállalóid fizetését és járulékokat, vagy épp az iroda bérleti díját is! Ennek tudatában határozhatod majd meg, hogy milyen költséget vállalhatsz ahhoz, hogy a cég a várható bevétellel és további költségekkel szemben is eredményes legyen.

És amire mindenképpen szükséged lesz: egy jó könyvelő!

Általánosságban véve két típusú könyvelő létezik: aki csendben, precízen és pontosan elvégzi a munkát, és aki veled gondolkozik, és vállalkozásod mindennapi működésébe is belefolyik. Ez a második "stratégiai" könyvelő nagy segítségedre lehet az eszközbeszerzés terén, hiszen ő pontosan tisztában van az erre vonatkozó szabályokkal, és korábbi tapasztalata is van már a témában - például hasznos tanácsokkal láthat el az amortizációban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban.

Arról nem is beszélve, hogy vállalkozásod első évében jó eséllyel ellenőrizni fog téged a NAV, mely miatt szintén nélkülözhetetlen egy tapasztalt és megbízható könyvelő tudása és támogatása.

business-camera-computer-699459.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr9214573486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása