Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Hogyan működik egy gazdasági társaság átalakulása?

2019. január 30. - Könyvelés a felhőben

A cégalapítás egyik sarkalatos kérdése a vállalkozási forma kiválasztása. Akármilyen előretekintően és alapos utánajárással döntesz is, a későbbiekben lehetnek olyan változások, melyek a társasági forma megváltoztatására ösztönöznek. Szerencsére erre is van lehetőséged, meg is mutatjuk, hogyan!

4cb273cd652508337f63ab8064483ff7_clientimage_2500x1666_xlarge_original_1.jpg

Számos oka lehet annak, hogy miért dönt úgy egy vállalkozás, hogy megváltoztatja társasági formáját. Gyakori példa, hogy egy Kft. új befektetőkre tesz szert, fejlődését pedig a piacon is szeretné hangsúlyozni, ezért Zrt.-ként szeretne továbbműködni. Ugyanígy lehet ok az eltérő vállalkozási formában rejlő előnyök kiaknázása. Bt. alapításához például nincs szükség tőkére, viszont a tulajdonosok teljes személyi vagyonukkal felelnek a működéséért, míg Kft. formára váltva ez csak korlátozott felelősséget fog jelenteni. Bármi is az ok, az eljárás azonos lépések mentén történik.

Először is le kell szögeznünk, hogy vannak kizáró tényezők, melyek fennállása esetén nincs lehetőség a társasági forma megváltoztatására. Felszámolás vagy végelszámolás alatt álló vállalkozás például logikus módon nem teheti meg, továbbá büntetőjogi eljárás alatt sem kérhető a változtatás.

Az átalakulásról alapvetően két alkalommal határoz a gazdasági társaság legfőbb szerve. Az első alkalommal születik meg a konszenzus, majd ezután a tagok elkészítik az átalakulási tervet, melyben szerepel az átalakulás módja, ideje, a tagságban bekövetkező változások, valamint a vagyonmérleg-tervezet és vagyonleltár-tervezet. Ekkor döntenek továbbá az átalakulás könyvvizsgálójáról. A második ülésen már auditált vagyonmérleg-tervezetek birtokában meghozzák a végső döntést. Amennyiben ezek a dokumentumok már előre rendelkezésre állnak, a két döntés egyben is letudható. A procedúra ezen lépése persze csak írásban tűnik ilyen bonyolultnak, egy néhány főből álló kisvállalkozásnál igazából egyszerűen lebonyolítható.

Második lépésként az átalakulásról szóló döntést közzé kell tenni a Cégközlönyben (két egymást követő lapszámban), melyre a vállalkozásnak 8 napja van. A közleményben szerepelnie kell az átalakuló és létrejövő társaság adatainak, valamint a már fent említett vagyonmérleg-tervezetnek.

A döntéstől számított 60 napon belül a vállalkozásnak átalakulási kérelmet kell benyújtania a Cégbíróság felé. A benyújtott iratok megvizsgálása alapján a Cégbíróságnak 30 napos határidővel kell elfogadnia vagy elutasítania a kérelmet, azonban érdemes meghatározott időpontra kérni az átalakulás bejegyzését - így hó végi időpontra eshet a számviteli zárás, ami nagyban megkönnyíti a könyvelési munkát.

A cégbírósági bejegyzést követő 90 napon belül meg kell születnie a végleges vagyonmérlegnek és a végleges vagyonleltárnak, melyet a vállalkozásnak letétbe kell helyeznie. Végezetül pedig az átalakulás napjával el kell készülnie az induló cég számviteli nyitásának, valamint a megszűnő társaság éves beszámolójának is.

Az eljárás alapvető lépései során a különböző cégformák esetében felmerülhetnek kérdések, melyekben érdemes könyvelő segítségét kérni. Tarts állandó kapcsolatot könyvelőddel az ACloud rendszerén keresztül, így elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket!

 fishbowl-transform-business.jpg

Forrás: JA Magyarország, Adózona

Képek forrása: Sage, CoachCharlie

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr814590608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása