Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

A kezdetek: Apple

2018. november 27. - Könyvelés a felhőben

 

A fejlett világban nincs ember, aki ne tudná mit jelent az iPhone vagy éppen a Mac. Nem is hiába, az Apple a világ egyik legnagyobb Tech óriása, márkaértéke meghaladja a 300 milliárd dollárt.

abstract-apple-art-434346.jpg
(forrás: https://piacesprofit.hu/gazdasag/ezek-most-a-legertekesebb-markak/)

Sorozatunkban ezúttal tehát az Apple tech-tündérmesébe illő történetét mutatjuk be!

A dolgot úgy is nézhetjük, hogy az Apple Bill Fernandeznek köszönhető - ő mutatta be ugyanis egymásnak a két Steve-et 1971-ben. Steve Jobs és Steve Wozniak között hamar barátságot kovácsolt technológia iránti szenvedélyük. A cégalapítás ötletét öt évvel később a Woz által készített computer (Apple I) hozta meg. Már "megszokott módon" a vállalkozás "irodája" akkoriban Jobs szüleinek garázsában kapott helyet.

Az Apple Computer Inc. létrehozásához tőkére volt szükség, így Jobs eladta autóját, Wozniak megvált HP számítógépétől, valamint bevették harmadik tagnak az akkor már tapasztaltabbnak számító Ron Wayne-t (utóbbinak azóta főhet a feje, hiszen nem sokkal később 800 dollárért adta el a mára több milliárdot érő részesedését).

apple.JPG

És hogy honnan a név? A számos összetett teória ellenére mókásan egyszerű a választás oka: Jobs időről időre egy oregoni gyümölcsösben dolgozgatott, onnan tartott hazafele, amikor kipattant fejéből az ötlet. Megosztotta Wozzal, és mivel egészen egyszerűen nem jutott jobb eszükbe, maradtak az almánál.

Az első Apple gépből 200 darabot adtak el (csekély darabszámának köszönhetően ma ezek értéke hihetetlen: 2014-ben egy működő Apple I-et 905 ezer dollárért árvereztek el). Az Apple II már nagyobb sikernek örvendett: képes volt színek megjelenítésére, belső tárhellyel rendelkezett, ráadásul sokkal dekoratívabb borítást is kapott. Ez idő tájt Jobs győzködésére Mike Markkula is beszállt a cégbe 250 000 dollárral, ő lett az Apple harmadik foglalkoztatottja. 1978-ban már valódi irodában, több munkatárssal, és egy Apple II gyártósorral felszerelkezve folytatták működésüket.

letoltes.jpg

Első - és azóta is legendás - reklámfilmjüket Ridley Scott rendezte, melyet csupán egyetlen egyszer mutattak be az 1984-es Super Bowl alatt. Ebben az évben mutatták be az első Macintosh-t, mely meg is hozta a várt sikert.

A következő 15 évben Jobs és az Apple külön folytatták útjaikat, nem is túl nagy szerencsével - sőt, a '90-es évek második felében az Apple valóságos mélyrepülésbe kezdett. A kétezres években azonban soha nem várt ütemű fejlődés indult meg: ekkor már ismét Jobs ült a vezetői székben, a cég pedig előállt az iBook-kal, valamint az iPod-dal. A Purple Project kódnéven emlegetett iPhone fejlesztés a résztvevők két és fél éven keresztül zajló, szinte 24 órás munkáját, és teljes titoktartását követelte, de 2007-ben végül bemutatták az iPhone-t, mely alapjában véve változtatta meg az emberek fejében élő képet az Apple-ről.

Az elmúlt 10 évben az Apple folyamatosan az élvonalban jár, Steve Jobs neve pedig egybeforrt Az üzletember fogalmával.

rtr1tzcr.jpg

Források: www.macworld.co.uk, www.businessinsider.com, www.theverge.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr5314388644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása