Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Élj egy okosabb világban!

2018. október 20. - Könyvelés a felhőben

smart-home-3395994_960_720.jpg

Az okostelefonjaink nélkül ma már egy lépést sem teszünk. Létfontosságú számunkra az, hogy bármikor hozzáférjünk, távirányítsunk, informálódjunk.

Okosórák, okosotthonok és lassan okos városok vesznek minket körül, melyek észrevétlenül könnyítik meg a mindennapjainkat.

Egyre gyakrabban találkozunk ezekhez kapcsolódóan az IoT kifejezéssel, mely magyarra fordítva a dolgok internetét jelenti. Ha még mindig nem lettünk okosabbak ettől az elnevezéstől, megnyugtatnék mindenkit, az IoT-nak nincs pontosan körülírt definíciója, összességében az egymással összekapcsolt, kommunikáló eszközökről beszélünk.

Például ilyen egy okosizzó, amit a telefonunkra letöltött applikáció segítségével programozhatunk, hogy mire hazaérünk a munkából, világosság várjon minket. De például az edzéshez használt pulzusmérő, vagy egyéb viselhető eszköz is ide sorolódik.

Ezekben az eszközökben a közös az internet, amihez csatlakoznak és rajta, egészen pontosan felhőhöz kapcsolódva információkat tudnak megosztani.

A dolog pikantériáját az adja, hogy egyre több területen megvetik lábukat ezek a smart eszközök, és a különböző területek összekapcsolódva egy mindennel összefüggő, egymásra hatni képes hálózatot alkotnak. Mint egy organikus szerveződés.

Korábban velünk van ez a technológia, mint azt logikusan gondolnánk, például a Bluetooth vagy a WiFi is ezzel a technológiával működnek.

Nagy divattá vált a helyszíni adatközpontok mellett a felhőbe telepíteni az adataink nagy részét, melynek előnyeiről már számtalan alkalommal írtunk. Az IoT jövője viszont ezek ötvözése lesz.

Fontos egy gyakran használt különbséget tisztázni: a Machine to Machine-nak, tehát a gépek közti kommunikációnak része az IoT technológia, mindkettőnél adatgyűjtés és továbbítás történik, azonban az IoT esetében, ahogy a nevében is szerepel, az internet a kapcsolódási pont, míg az M2M esetében a rendszerek zártak, és csak egymással vannak összekötve az eszközök többnyire egy hagyományos SIM kártyás elven.

Az Iot amiatt is fejlettebb technológia, mert az összegyűjtött adatok elemzését hihetetlen magas szinten végzi, ugyanakkor nagyobb biztonsági kockázatot jelent esetében az internetes kapcsolódás. Sérülékennyé teszi az esetleges támadásokkal szemben, ezért fokozottabb figyelmet igényel.

pexels-photo-1305305.jpeg

A veszélyek valósak, elég példaként megemlíteni az okostelefonunkra letölthető futó- és kerékpáros alkalmazást, a Stravát, mely Szíriában és Irakban található titkos katonai bázisok pontos helyére derített fényt pusztán a katonák által feltöltött futóútvonalak révén.

Ennek ellenére a tendencia csak terjed tovább, egyes elemzések szerint néhány éven belül 50 milliárd eszköz lesz internet kapcsolatban egymással.

Az előnyök vitathatatlanok: a vezeték nélküli technológia ha bevalljuk ha nem, jelentősen megkönnyíti, leegyszerűsíti az életünket. A fejlesztők számára egyszerűen hozzáférhető, rendszerezett adatok, amiket ez a technológia gyűjt és feldolgoz, magát a fejlesztési folyamatot teszi költséghatékonyabbá. Az energiahatékonyság, ami a mellékhatása ennek a technológiának, az irány, hogy szabványosítsanak, szintén a költséghatékony megoldásokat vetíti elő a céges és magán szektorban egyaránt.

Hogy egy hazai példát említsünk a szarvasmarha tenyésztésben, a Holstein Genetika Kft. és az Invitech Solutions közös projektje, hogy az istállók mikroklímáját a lehető legpontosabban mérjék. Ez azért kiemelten fontos az ágazatban, mert ezek a tényezők jelentősen meghatározzák a termelékenységet a szarvasmarha tenyésztésben.

A kihelyezett 20 szenzor olyan adatokat mért első körben, mint a hőmérséklet, páratartalom vagy a légnyomás. A projekt sikerességét igazolja, hogy további adatok, például a takarmány minőségére vonatkozó mérések felé indult egy új fejlesztés.

Amit egyértelműen látunk, hogy a felhő alapú technológiák, többek között az IoT is a gyermekbetegségeit kiküszöbölve forradalmasíthat teljes ágazatokat, és a mindennapi életünket teheti most még elképzelhetetlen mértékben kényelmessé.

Mi már most tudunk egy olyan eszközt, amivel több időhöz, hatékonyabb könyveléshez juttathatunk.

Kíváncsi vagy rá hogyan? Kattints!

http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr2914312637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása