Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Kinek jó az online számlázás?

2018. július 26. - Könyvelés a felhőben

pexels-photo-207582.jpeg

A címben feltett kérdés ugyan költői, hiszen akár jó nekünk, akár nem, 2018 július 1-től kötelező a számlázó programok online bekötése a NAV-hoz. A legalább 100 ezer forint Áfa értéket meghaladó számlákról jelentési kötelezettségünk van.

A gazdaság fehérítését és az adminisztrációs terhek könnyítését várják ettől a hatóságok, tehát elvileg mindkét oldal nyer vele.

Azokra, akik kézzel számláznak mindenképpen plusz terhet ró az átállás, hiszen az ideális számlázó program megtalálásán túl annak használatához is hozzá kell szokniuk. Kötelezettség ugyan nincs, hogy álljanak át az online rendszerekre, de egyértelmű a hatóság célkitűzése. A félmillió forintot meghaladó áfa tartalmú tételeknél legkésőbb a számla kiállítását követő napon, míg a kisebb tételeknél öt napon belül kell rögzíteni egy erre létrehozott weboldalon a tételeket.

Tehát a kézzel számlázók esetében semmiképpen nem nevezhető könnyítésnek az új rendszer.

Mi a helyzet a többséggel, az online számlázókkal?

A kezdeti regisztráció után az ő számukra valóban automatikus lesz a folyamat, hiszen a visszajelzések a számlázó szoftverhez érkeznek, így sem a könyvelőnek, sem a vállalkozónak nem adnak plusz feladatot. Utólagos ellenőrzésre persze van lehetőség: a számlázó programunk kijelzi, hogy mely számlákat továbbította a NAV felé, és fogadta-e őket a hatóság.

Noha ahogy az lenni szokott a bürokrácia túlbonyolításával a határidőre történő regisztráció nem volt zökkenőmentes, a NAV részéről az ingyenes online számlázó program felkínálása egy jó lehetőség azoknak, akik a rendelkezés hatására szeretnének búcsút venni a kézi számlázás világától.

Az online számlázás pedig kiváltja a belföldi összesítő jelentést, és a cégek adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetővé válnak.

A NAV fejlesztése ugyan nehezítésnek tűnik, mégis előrevetíti az irányt, mely szerint az online, automatizált folyamatoké a jövő. Szeretné tudni, hogyan spórolhat idejével, energiájával? Ismerje meg azt a rendszert, ami leegyszerűsíti a kommunikációt könyvelő és ügyfele között!

 http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr9714144059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása