Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Ismét egy megjegyezhetetlen mozaikszó: IFRS. Mit kell tudnunk róla?

2018. június 28. - Könyvelés a felhőben

singapore-river-255116_960_720.jpg

Az IFRS-sel javarészt a könyvelők, könyvvizsgálók találkoznak, mivel ez a rövid kifejezés rájuk vonatkozó szabványokat takar.

Az International Financial Reporting Standards, vagyis Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok egy nemzetközi számviteli szabványgyűjtemény, a világon található pénzügyi és könyvvizsgálói szakemberek számára jelent egy egységes könyvelési nyelvet.

Nemzetközi színtérre vonatkozik, főként az EU-ra, tehát hazánkban is kötelező a használata 2005 óta. Olyan cégek esetében kötelező alkalmazni, melyek uniós tőzsdéken (a BÉT-en is) jegyzettek, de számos más multinacionális vállalat is alkalmazza őket.

Hazánkban azóta szaporodtak meg az IFRS szerint beszámolót készítő cégek, mióta 2016-ben változott az ezt szabályozó törvény. Ez egy hatalmas változást hozott a hazai számviteli előírásokban. 2017 január 1-től már kötelezővé vált a meghatározott vállalatok számára és választható lehetőség azoknak, akiknek az anyavállalata az IFRS szerint készítette el a konszolidált beszámolóját, illetve kocessziós szerződés megkötésére jogosult cégek vagy koncessziós társaságnak minősülők is élhettek vele. Azoknak például ajánlott az áttérés, akik külföldről terveznek tőkebevonást.

Előnyei a csökkenő adminisztrációs terhek, költségek és az összehasonlíthatóság az egységes rendszerben nemzetközi szinten. Külön értékként kezeli a piac azon cégeket, akik IFRS szerint készítenek beszámolót.

Kik számára vált kötelezővé az átállás hazánkban? Akik értékpapírjaikat az EU bármely szabályozott piacán forgalmazzák.

2018-ra tolódott a határidő a feltételeknek megfelelő pénzügyi vállalkozásoknak, 2017-től választhatták az áttérést a biztosítók és a pénztárak kivételével a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó intézmények, hitelintézetek, könyvvizsgálatra kötelezett gazdasági társaságok, külföldi székhelyű cégek magyarországi képviseletei.

Fontos az is, hogy a könyvelő, könyvvizsgáló rendelkezzen IFRS-minősítéssel, melyet a kamara bocsát ki.

Milyen változásokkal jár, ha egy cég áttér az IFRS alkalmazására? A társasági és iparűzési adó alapját sehogyan nem érinti, ugyanakkor egyéb adóhatását a nemzetközi szabályok fogják meghatározni, ezt mérlegelni kell az áttérési döntés előtt.

Bejelentési kötelezettséggel jár az áttérés melyet az azt megelőző 90 napban a minősített könyvelő, könyvvizsgáló végez el. Maga a folyamat kellő körültekintést, előkészületet, felkészülést igényel, érdemes mérlegelni minden előnyét és az ezzel járó feladatokat, ám ha egy cég a nemzetközi színtér felé kacsingat, elkerülhetetlen számára az IFRS-el való megismerkedés.

Könyvelőként vagy vállalkozóként szeretné nemzetközi színvonalon működtetni a vállalkozását? Keressen minket!

http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr8714079383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása