Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Mi fán terem a dolgok internete?

2018. május 31. - Könyvelés a felhőben

pexels-photo-373543.jpeg

A kifejezés nem a mi találmányunk, hivatalos elnevezés, amivel már találkozhatott a technológia iránt érdeklődő.

A dolgok internete, angol rövidítéssel IoT (Internet of Things) egy 1999-ben született kifejezés. Kevin Ashton volt a névadó, aki megállapította, hogy az interneten akkoriban található 50 petabájtnyi adatot mind emberek töltötték fel. Ennél nagyobb adatmennyiséget azonban nem tudnak rögzíteni a környezetükről, ezért azt a gépekre kell bízni.

Találóbb elnevezés Az eszközök internete, ami jobban rávilágít a fogalom mibenlétére. Az egymással összehangoltan működő eszközöket jelenti, mely már az 1980-as években is jelen volt egy italautomata képében, ahol az internetre kötve a programozók látták, mikor kell újratölteni az automatát.

Minden olyan rendszerre használjuk a gyűjtőfogalmat, ahol az eszközök képesek távolról felismerni egymást és kommunikálni interneten keresztül, valamint irányíthatóak ugyanígy.

A mögötte lévő technológia pedig valamilyen érzékelő, amihez motorként a machine to machine (M2M) szolgáltatja a kommunikációt. Zárt láncú, belső internettel rendelkeznek ezek a „dolgok” és automatikusan kapcsolatban állnak egymással.

Ez mind szép és jó, de hol találkozunk vele a mindennapi életünkben?

A Vodafone kutatása szerint, melyet 13 ország 1278 vállalatánál készített, 82%-a cégeknek több ilyen eszközt használt, mint a korábbi években. Egyes szakemberek azt rebegetik, hogy 2020-ra a világ cégeinek fele beépíti folyamataiba a Dolgok internetét.

Hazánkban például a gyártás, szállítmányozás és pénzügyi szolgáltatások területén a legnagyobb a jelentősége IoT-nek.

Ilyen elven működnek ugyanakkor az okosotthonok és persze munkahelyek. Legyen szó a hőmérséklet, páratartalom automatikus érzékeléséről és szabályozásáról, a gyárakban a készletek megállapításáról és az ehhez kapcsolódó készletek kezeléséről, de például az érintéses mobilfizetés is így történik.

Az orvosi praxisba is egyre inkább beszivárog a technológia, a távsebészet tipikus példája ennek, de bármilyen olyan eszköz, ami távolból lehetővé teszi a szükséges méréseket és a diagnózis felállítását ide tartozik.

A közlekedésben is többen használjuk az IoT techonlógiát, a Vaze például ilyen lapokon nyugszik, de a vasút- és metróhálózatok összehangolt működése a nagyvárosokban is így lehetséges. 

De akinek az egyre fejlettebb okosórák valamelyike van a karján, az is mindennaposan használja az IoT-et.

A Samsung az a vállalat, amely nagy erőkkel dolgozik azon, hogy mesterséges intelligenciájával, a Bixby-vel minden háztartásban található folyamatot egy egységes ökoszisztémaként működtessen, ahogyan teszi ezt az Apple a készülékeivel.

A Samsung eszközeinek 90%-a már most internet-képes, két éven belül pedig a 100%-os arányt célozták meg.

Nem csoda, hogy ilyen nagy erőkkel fejlesztik ezt a területet. Az IoT térnyerésének oka, hogy általa hatékonyabbá tehetők a munkafolyamatok, csökken a hibaszázalék, időt és pénzt spórolnak ezáltal a cégek. A tanulni is képes mesterséges intelligencia pedig végkép előfutára lehet a következő ipari forradalomnak.

Okosítsa Ön is vállalkozását, és legyen hatékonyabb, spóroljon időt és pénzt személyre szabott ajánlatainkkal!

http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr9514014384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása