Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Tévhitek a felhőben tárolt adatokról

2018. május 12. - Könyvelés a felhőben

hoax-2097365_960_720.jpg

A felhőbe költözést - noha az elmúlt 8 évben egyre inkább beépült a köztudatba – még ma is számos tévhit övezi, amiket eloszlatva nagyobb biztonsággal élvezhetjük ki ezen szolgáltatás előnyeit.

A biztonság kényes kérdés

A leggyakoribb felmerülő kifogás ezekkel a szolgáltatókkal kapcsolatban, hogy nem biztonságosak, könnyen feltörhetőek, azáltal kiszolgáltatva az adatainkat illetékteleneknek. Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, az amerikai költségvetési intézmények is felhőben tárolják adataikat? Nem ritkán használják pénzügyi cégek is az egyes felhő alapú rendszereket.

Korábbi írásunkban már említést tettünk a hozzáférés szerinti megkülönböztetésről, azonban ennél sokkal árnyaltabb lehetőségek vannak a funkciók tekintetében. Számtalan más módszer mellett a folyamatos tesztelés, tűzfalak és jogosultság ellenőrző eszközeivel teljesen biztonságossá tehető a szolgáltatás. A különböző minősítések, amik ezt hivatottak igazolni hozzáférhetőek, kérdezzünk rá, milyennel rendelkezik az adott szolgáltató! Tehát a kulcs: a számunkra megfelelő szintű biztonságot keressük, így nem kell féltenünk adatainkat.

Felhő = csak online használható

A Microsoft felhőalapú szolgáltatása például olyan jogtiszta szoftvereket tartalmaz, mint például a mindenki által ismert World vagy Power Point. Ezek telepíthetők az eszközökre, és offline is használhatóak, ugyanakkor lehetőség nyílik az adatok felhőben való megosztására is. A hangsúly a lehetőségen van, természetesen használhatjuk offline is ezeket a szoftvereket.

Elveszítjük a befolyásunkat az adott technológia felett

A gyártói kényszerkötődés (vendor lock-in) az IT cégek rémálma. Amikor a gyártócég képviselője váratlanul felhívja a figyelmet újabb licencek vásárlására, vagy esetleg az alaprendszer szorul cserére, a migráció időbeli és anyagi költségei sokszor meghaladják az erre fordítható kereteket. Ezekre a problémákra mintegy megválaszolt imaként jöttek a felhő alapú rendszerek, megszüntetve a szoftvergyártóktól való függést.

Megfigyelték a statisztikát, hogy minél több adat található egy felhőszolgáltatónál, annál inkább vonzza a továbbiakat, annál többen helyezik el rendszereiket az adott szolgáltatónál. Ennek köszönhetően az Amazon Web Server vitathatatlan előnyre tett szert. Ez pedig önkényes lépésekre sarkallhatja az ilyen helyzeti előnyben lévő szolgáltatót.

A kiszolgáltatottság sosem jó, ami a nehezebben migrálható platform és szoftver szolgáltatásokra vonatkozik elsősorban, ezekkel legyünk óvatosak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne használjuk bátran egy infrastruktúra szintű szolgáltatás esetében a felhőt.

A migráció hatalmas terhet ró a vállalatra

Mivel ezen cégek számára kulcskérdés, hogy minél jobban megkönnyítsék az áttérést a rendszerükre, ezért az elmúlt években ez a terület is hatalmas fejlődésen menet keresztül. Nem degradálni akarjuk a folyamatot, hiszen minél több és összetettebb informatikai funkciót szeretnénk felhőbe tenni, annál nagyobb a ráfordítás igénye. Azt azonban tudni kell, hogy a profi, referenciákkal rendelkező cégek segítséget nyújtanak ebben. Először biztonsági mentést készítenek, majd tesztmigráció során meghatározzák az időráfordítást. Sok esetben rugalmasak annyira, hogy az élesítést hétvégére időzítik, így mindenben igyekeznek megkönnyíteni az áttérést.

Ki férhet még az adataimhoz?

Ami az adatot kezelő vállalkozások számára rémálom, ebben az esetben a védelmünket szolgálja: a GDPR szigorú szabályozása ugyanúgy vonatkozik a felhő alapú rendszerekre is. Minden ellenőrizhető, átlátható módon történik tehát, így garantálva, hogy nem adják ki az adatokat harmadik személynek. Sok esetben még kormányzati megkeresés esetén is az adat tulajdonosához irányítják az adatkérést, illetve bírósági eljárással akadályozzák meg a harmadik félnek való kiadását.

Ezek pusztán a leggyakoribb félelmek, amik felmerülnek a felhőbe költözés előtt, azonban kár volna lemondani az előnyökről kellő ismeretek hiányában. A legjobb, ha összegyűjtjük a felmerülő kérdéseinket, és választás előtt feltesszük őket leendő szolgáltatónknak, illetve referenciát kérünk, így csalódások helyett egy hosszú távon előrevivő megoldást találhatunk.

Van még olyan kérdés a felhőszolgáltatással kapcsolatban, amiben bizonytalan? Tegye fel nekünk!

http://acloud.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr2713909268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása