Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Vállalkozási formák Magyarországon

Hogyan kezdjetek neki saját vállalkozásotoknak?

2018. november 29. - Könyvelés a felhőben

A saját vállalkozás indítása sokak számára kecsegtető: függetlenség, rugalmas munkaidő, és ami a legfőbb, nincs főnök! ;) A vállalkozás beindítása azonban számos alapvető kérdést vet fel, melyeket laikusként nehezen lehet megválaszolni - az egyik ilyen a vállalkozói forma meghatározása.

adult-blur-boss-288477.jpg
Tartsatok velünk cikkünkben, és segítünk nektek eligazodni a lehetőségek útvesztőjében!

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozói lét óriási előnye, hogy gyorsan és ingyen elindítható, bármikor szüneteltethető, valamint könnyedén megszüntethető. Lényegében csak egy jó ötletre van szükség, és bele is lehet vágni! A vállalkozás ilyen módon online is elindítható, még vállalkozói igazolvány kiváltására sincs feltétlenül szükség. Hátránya viszont, hogy saját vagyonotokkal kell felelnetek tartozásaitokért.

Egyéni vállalkozóként választhatjátok a ma legnépszerűbb adózási formát, a KATÁ-t. Kis- és mikrovállalkozások számára ideális megoldás, évi 12 millió forint alatti bevétel mellett főállásúként havi fix 50 ezer forintos, mellékállás esetén havi fix 25 ezer forintos adóval kell számolni, ami az iparűzési adón kívül lényegében minden mást tartalmaz. Ügyelni kell azonban a részletekre, például 12 millió forint túllépése esetén 40%-os adót kell megfizetnetek.

adult-business-daylight-374085.jpg

Betéti társaság

A Bt. a következő lépcsőfok, melyhez már szükség van tőkére - ennek minimuma azonban nincs meghatározva. Családi vállalkozások esetén gyakorta előfordul ez a verzió, hiszen alapításához legalább két tagra - egy beltagra és egy kültagra - van szükség. A beltag saját vagyonával felel a vállalkozásért, a kültag csak a betétje mértékében. Alapításához elengedhetetlen a cégnév, székhely, tevékenységi kör(ök),  illetve az ügyvédi segítség. A procedúra az ügyvéd által elkészített társasági szerződés cégbíróságon történő benyújtásával válik teljessé.

A részesedés tagok közti megosztása főszabály szerint  a vagyoni hozzájárulás aránya szerint történik, azonban a társasági szerződésben ezt másként is meg lehet határozni.

A fenti adózási forma, a KATA, ebben az esetben is igénybe vehető, ám itt is figyelmet kell fordítani a már említett éves keretekre.

adult-agreement-business-1089549.jpg

 

Korlátolt felelősségű társaság

Ez a forma nagyobb beruházást igényel, és jellemezően a magasabb forgalommal működő kis-és középvállalkozások esetében fordul elő. A betéti társaság indításához is szükséges feltételek mellett a Kft. induláshoz minimum 3 millió forintos törzstőkére van szükség, továbbá az adminisztráció díját is bele kell kalkulálni. Szervezeti felépítése kötött, rendelkeznie kell ügyvezetővel, valamint taggyűléssel - kivéve egyszemélyes Kft. esetében, de ez egy másik történet.

rawpixel-724105-unsplash.jpg

Mindhárom vállalkozói forma esetében igaz, hogy előnyeik mellett számos buktatót is rejt működésük - főleg kellő tájékozottság nélkül. Vállalkozás indításához így mindenképp érdemes könyvelő segítségét kérni, aki könnyedén eligazodik a gazdasági társaságok világában. Ne feledkezzünk meg továbbá a vállalkozás pénzügyeinek könyveléséről sem! Ha ebben már kellően magabiztosnak érzitek magatokat ahhoz, hogy a könyvelési feladatokat magatok lássátok el, ismerkedjetek meg az ACloud világával, mely időt és energiát spórol meg számotokra a mindennapi munka során!

http://acloud.hu/

 

Forrás: http://www.vallalkozasinditasa.eu, http://www.cegalapitas.net, www.vallalkozas-okosan.hu, www. piacesprofit.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr5114392360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása