Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Lyukkártyáktól a szuperszámítógépekig - Az IBM története

2018. december 31. - Könyvelés a felhőben

Sorozatunkban végigvesszük a világ legnagyobb technológiai cégeit, hogy bemutathassuk történetüket. Bár a korábban bemutatott cégekkel ellentétben az IBM régi motoros ezen a területen, ma is ott szerepel a legnagyobbak listáján.

britannica.jpg

Az IBM 100 évre visszanyúló történetét lehetetlenen egyetlen blogcikkben áttekinteni, így meg se próbálkozunk vele - inkább csak kiemeljük a mérföldköveit, ezzel felvázolva útját.

1890 - az Egyesült Államok kormánya pályázatot ír ki a népszámlálás adatainak feldolgozására, melyet Herman Hollerith nyer meg. Hollerith az általa feltalált lyukkártyák, valamint kártyalyukasztó-és olvasógépek segítségével 4 hét alatt fel tudta dolgozni az adatokat. A lyukkártyák népszerűségének köszönhetően 6 év múlva megalakult a Tabulating Machine Co.

1911 - Charles R. Flint két másik céggel egyesíti a vállalatok, így létrejön a Computing-Tabulating-Recording Co (CTR). A következő években a cég földrajzi értelemben is terjeszkedni kezd, ezt hangsúlyozván 1924-ben átnevezik: létrejön az International Machines Corporation, vagyis az IBM.

1944 - az IBM és a Harvard Egyetem együttműködésével elkészül az első olyan programvezérelt számítógép, mely képes automatikusan hosszú számításokat végezni, a Mark I.

1971 - napvilágot lát a floppy, mely hosszú ideig a legnépszerűbb adattárolási eszköz

1981 - az IBM betör a személyi számítógépek (Personal Computer, PC) világába. A PC-k operációs rendszerét egy kis külsős cég, a Microsoft készíti.

1993 - az IBM az Egyesült Államok történetének legnagyobb összegű veszteségét könyveli el, de a következő években az internet adta lehetőségek terjedése újabb lökést ad a cégnek.

2000 - Legyártásra kerül a tízmilliomodik ThinkPad. Érdekesség, hogy a következő tízmillió darabhoz mindössze 3 évre volt szükség.

2004 - megszületik az ujjlenyomat-olvasóval ellátott ThinkPad.

A kétezres években az IBM egyre inkább nyit a szolgáltatások piaca felé - 2006 és 2011 között ötven céget vásárol fel. Az elmúlt másfél évtizedben így az IBM tevékenységi köre óriási mértékben bővült, mára szinte nincs olyan iparág, melyben ne lenne érdekeltsége - ideértve az oktatást és az egészségügyet is.

officetimeline_com.png

Kép forrása: ibm.com

Tudtad?

  • az IBM öt alkalmazottja is Nobel-díjat nyert.
  • Az IBM-hez kötődik a mesterséges intelligencia koncepciójának első gyakorlati példája: 1956-ben egy "öntanuló" dámajátékot készítettek.
  • A '60-as években az IBM tevékenyen részt vett az űrprogramokban, így például közreműködött a Holdra szállásban is.
  • a '70-es években az IBM munkatársai fejlesztették ki a bankkártyákon még ma is megtalálható mágnescsíkot.
  • 1997-ben az IBM szuperszámítógépe, Deep Blue megverte a világbajnok Garry Kasparov-ot sakkban.
  • 2011-ben Watson, az IBM mesterséges intelligenciája megnyerte a Jeopardy! nevet viselő TV-s vetélkedőt
  • 2017-ben az IBM szabadalmainak száma átlépte a százezres határt.

 watson-jeopardy-2011.jpg

 Kép forrása: Fortune

Forrás: IBM, rentIT, bitport, Boomsbeat

Főkép forrása: Britannica

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr9714521404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása