Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Mit tartalmazzon a jó üzleti terv?

2018. december 26. - Könyvelés a felhőben

2019-ben végre nekifognál saját vállalkozásodnak? Vagy meglevőt szeretnéd fellendíteni? Egy biztos: egy jó üzleti tervre szükséged lesz! Mutatjuk, mikre ügyelj a készítésekor!

brainstorming-business-plan-close-up-908295.jpg

Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel: mire kell az üzleti terv?

Kezdő vállalkozásokhoz az üzleti terv segít felmérni, hogy érdemes-e belevágni  a megvalósításba, illetve milyen formában, mekkora tőkével kellene tenni. Üzleti terv készítése nélkül óriási kockázatot vállalsz egy olyan célért, mely nem is biztos, hogy jövedelmező lehet.

Már meglevő vállalkozásod esetében az üzleti terv segítségével áttekintheted, hogy hol is tartasz, mire számíthatsz a jövőben, és mit tudsz tenni annak érdekében, hogy sikereket érj el.

Nem beszélve arról, hogy egy kecsegtető üzleti tervvel helyi vagy uniós pályázatokon is részt vehetsz, melyekkel jelentős támogatást szerezhetsz vállalkozásodhoz!

Az első lépés mindkét esetben a piackutatás: a piaci környezet megismerése, az ágazat feltérképezése, konkurenciaelemzés és a célcsoport felmérése. Ehhez tartozik annak átgondolása is, hogy hogyan szeretnéd elérni a kiszemelt célcsoportot - mindenképpen szükséged lesz tehát a marketing áldásos eszközeire is. És persze ne feledkezzünk meg mindarról, ami ehhez nélkülözhetetlen: az anyagiakról.

Nézzük most pontról pontra, hogy mit is kell tartalmaznia az üzleti tervnek!

Vezetői összefoglaló

Ez a rövid összefoglaló fogja eladni a vállalkozásodat, hiszen ettől függ, hogy a potenciális ügyfelek és befektetők tovább olvassák-e a dokumentumot. Világosan és tömören fogalmazd meg, hogy mit is takar vállalkozásod, mi a cég filozófiája. Vázold fel, hogy állsz most, milyen terveid vannak, és mindehhez milyen pénzügyi forrásokkal bírsz.

A vállalkozás leírása

Már működő vállalkozás esetén számolj be annak történetéről, létrejöttéről, elért sikereiről. Újonnan induló vállalkozás esetében pedig fejtsd ki, hogy mi van a fejedben cégeddel kapcsolatban.

Szervezeti felépítés és működési terv

Ebben a két pontban a vállalkozásod operatív tevékenységéről kell írnod. A működési tervben be kell mutatni a vállalkozás által kínált terméket vagy szolgáltatást, illetve itt a lehetőség arra is, hogy vonzóvá tedd azokat az olvasó számára!

Pénzügyi beszámoló és terv

Ennek a fejezetnek tartalmaznia kell a meglevő és tervezett cash-flow-t, az indulás-, illetve a működés költségeit, valamint a várható nyereséget. Induló vállalkozásként itt kell beszámolnod a tőkéről, működő vállalkozás esetében pedig az előző év(ek) mérlegét kell csatolnod.

Marketing és értékesítési terv

A megfelelő marketingstratégia a sikeres vállalkozás kulcsa lehet! Ebben a részben mutasd be, hogy milyen marketingeszközökkel tervezed népszerűsíteni termékeid vagy szolgáltatásaid, milyen csatornákon keresztül érnéd el a célcsoportot, és milyen stratégia mentén végeznéd a sales tevékenységet.

Mellékletek

Itt tudod feltüntetni dolgozóid (és magad) szakmai önéletrajzát, a statisztikákat és tanulmányokat, melyekre feltevéseid alapoztad, és bármilyen további információt, melyet szeretnél megosztani vállalkozásod kapcsán.


action-plan-brainstorming-complex-212286.jpg

A jó üzleti terv összeállítása nem gyerekjáték, ha bizonytalan vagy, fordulj bátran szakértőhöz - később még hálás leszel érte!

 Forrás: Piac és Profit, Quartz.hu, kvvszolgaltatasok.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr6514507804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása