Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Mi kell ahhoz, hogy a világ leggazdagabb emberévé válhass? – Az Amazon kezdeti évei

2018. december 17. - Könyvelés a felhőben

Ha már az elmúlt hetekben sorra vettük a világ legértékesebb márkáit, nem mehetünk el szó nélkül az Amazon mellett sem. Utazzunk vissza 1994-be, és nézzük, miként alakultak az Amazon kezdeti évei!

usatoday.jpg

Az eddig ismertetett „séma” az Amazon esetében is igaz: Jeff Bezos érdeklődő gyerek volt, aki a „legendák” szerint már saját babaágyát is szétszedte egy csavarhúzó segítségével. Tanulmányait neves egyetemen – a Princeton-on – végezte, majd fiatalon, 30 évesen indította útjára vállalkozását, mely eleinte egy garázsban működött.

A kezdeti időkben a garázsban minden egyes rendelés alkalmával megszólalt egy csengő, a büszke munkatársak pedig rohantak a géphez, hogy megnézzék, ki vásárolt tőlük. Ez persze nem tartott sokáig, néhány hét után ki kellett kapcsolni a csengőt, mert állandóan szólt. Ekkor a cég az Egyesült Államok 50 államába, valamint 48 másik országba vállalt szállítást.

thetimes_couk.jpg

Kép forrása: thetimes.co.uk

Bár az Amazon eredetileg kizárólag könyvek online forgalmazásával foglalkozott, Bezos hosszú távú terveiben szerepelt, hogy később kibővítse a palettát. Ezt szimbolizálja a logóban az „A” betűtől „Z” betűig mutató nyíl. Ehhez a növekedéshez persze Bezos vezetői képességei és személyisége is kellettek - nem hiába áll félelmetes főnök hírében. Motiváció gyanánt a munkatársak pólójára is felvasaltatta szlogenjét: Get Big Fast. Beszámolók szerint már a kezdeti években is túlhajszolta munkavállalóit a siker érdekében, akik heti 60 órákat dolgoztak. Stratégiája meg is hozta az eredményt, az első év után már 160 000 felhasználói fiók volt regisztrálva az oldalon. 1998-ban audio és video anyagok árusításával bővítették a portfóliót, majd egy évvel később következtek a videojátékok, elektronikai eszközök, szoftverek és játékok – azóta pedig még az élő katicabogár is megtalálható a kínálatban.

A sikerek ellenére az első években az Amazon nem termelt nyereséget, így hogy biztosítani tudják a folyamatos növekedést, Bezos elkezdett részvényeket árulni, melyből 54 millió dollár gyűlt össze. Még az ezredforduló előtt bekövetkezett az egymilliomodik megrendelés, melyet Bezos személyesen szállított házhoz.   

És mi történt azóta?          

Jeff Bezos 2017 óta a világ leggazdagabb embere, vagyonát több mint 150 milliárd dollárra becslik. Az Amazon a világ legnagyobb online kereskedelmi birodalma, szinte nincs olyan terület, melyben ne lennének jelen:

  • A Kindle ebook olvasó feltalálásával forradalmasították az olvasást
  • Alexa segítségével beléptek a mesterséges intelligencia világába
  • az Amazon Web Services felhő alapú szolgáltatásokat nyújt világszerte
  • a Whole Foods felvásárlásával részt nyertek az élelmiszeriparban
  • 2018 elején megnyílt az első okosbolt, az Amazon Go, ahol pénztárak és sorban állás nélkül vásárolhatnak az emberek.
  • előrejelzések szerint még 2020 előtt az Amazoné lesz az e-kereskedelmi piaci részesedés fele (forrás: Statista.com)

 thenextweb.jpgKép forrása: thenextweb.com

Forrás: Business Insider, History.com

Főkép forrása: usatoday.com

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr5314487282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása