Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Mi lehet az oka az IT területen egyre inkább elharapódzó munkaerőhiánynak?

2018. december 06. - Könyvelés a felhőben

Évek óta hallunk a hazai munkaerőpiacot érintő munkaerőhiányról, mely az IT szektor esetében különösen jelentős

A Portfolio (forrás) már egy évvel ezelőtt is több tízezres hiányt emlegetett informatikai területen, a helyzet pedig azóta sem javult. De nézzük, mik lehetnek ennek az okai!

ai-artificial-intelligence-code-34676.jpg

Az informatika jelenleg a világon legdinamikusabban fejlődő terület, a folyamatos technológiai fejlesztések és új lehetőségek pedig számtalan új vállalkozás megjelenését is jelentik. Nem csoda tehát, hogy mind több IT szakemberre lenne szükség.  

A helyzetet bonyolítja, hogy mivel az IT szektor ilyen iramú fejlődése csak az elmúlt másfél évtizedben kezdődött meg hazánkban, az idősebb generáció már túl volt a pályaválasztás kérdésén. Az egyre táguló űrt tehát főként a fiatalabb generációk tölthetnék be, ehhez azonban az informatikai szakok népszerűsítésére lenne szükség. Az IVSZ kutatása alapján az egyetemen informatikai szakokra jelentkezők száma évről évre csökken, a képzés alatti lemorzsolódás magas aránya pedig még tovább redukálja a szakemberek számát. A diákok érdeklődésének felkeltését már alacsonyabb szinteken, általános-és középiskolában meg kellene kezdeni.

Természetesen a piaci rést felismerve az elmúlt években megjelentek az informatikai átképzésre szakosodott intézmények is, melyek néhány hónapos intenzív képzés utáni garantált elhelyezkedést és meghatározott minimumfizetést kínálnak.

Az informatika fő nyelve az angol, ami itthon sajnos még mindig problémát okoz. Az idősebb korosztály átképzését nehezíti, hogy angol nyelvtudás nélkül nem tudják megfelelően elsajátítani a tudásanyagot, idei felmérések alapján pedig itthon kevesebb mint minden második ember beszél idegen nyelven. (forrás: https://hu.euronews.com/2018/09/26/szinte-minden-sved-beszel-egy-idegen-nyelven-utolsok-kozt-a-magyarok)

apple-code-codes-574069.jpg

További tényezőt jelent az agyelszívás is, a fiatal informatikusokat elképesztő fizetés és a hazainál sokkal élhetőbb munkakörnyezet csábítja külföldre. Az IVSZ kutatása azt mutatja, hogy még az itthon  egyébként álomfizetésnek számító béreket kínáló senior pozíciók esetében is kétszeres-háromszor bérre számíthatnak a jelentkezők külföldön. A visszavándorlás ellenben ritkának számít.

Itthon rendkívül magas a munkahelyi fluktuáció is, a rengeteg betöltetlen álláshely miatt szó szerint vadásszák az IT-s munkaerőt, akik így élnek is a lehetőséggel, hogy váltogassák munkahelyüket. Egyes források szerint a fiatal programozók esetében már jónak számít, ha 8-10 hónapot egy munkahelyen töltenek.

(forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2018/08/07/munkaerohiany-informatikus/)

Az IT szektor területeit nem lehet egy kalap alá venni, a munkaerőhiányt illetően is különböző számokkkal találkozhatunk. Az álláshirdetésekben leggyakrabban szereplő pozíciók a szoftvertesztelő, a mobil szoftverfejlesztő, valamint a front-end fejlesztő.

(forrás: https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/milyen-programozokra-van-a-legnagyobb-kereslet/)

Ha épp pályaválasztás előtt álltok, vagy karrierváltásra adnátok fejetek, vegyétek számba ezt a lehetőséget is!

achievement-agreement-arms-1068523.jpg

Az IVSZ megbízásából készített kutatás teljes anyaga itt olvasható: LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr7114415760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása