Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Legendás könyvelők

2018. november 12. - Könyvelés a felhőben

 

Sokan vélik úgy, hogy a könyvelői munka szürke és monoton – nem is gondolnák, hogy mekkora hatalommal rendelkeznek a háttérben megbúvó "szürke eminenciások"!

accountant.jpg

Nézzünk tehát 5 legendás könyvelőt a történelemből!

 

Aki leleplezte Al Capone-t

Bizonyára Te is tudod, hogy a történelem egyik legnagyobb gengszterét, Al Capone-t évekig nem tudták elkapni, végül pedig adócsalás miatt került börtönbe - azt azonban kevesebben tudják, hogy ehhez nélkülözhetetlen volt Fank J. Wilson és emberei munkája. A Pénzügyminisztérium ügynökeiből álló csapat három éven át tartó áldozatos munkája során több mint 2 millió pénzügyi dokumentumot vizsgált át, hogy elég bizonyítékot találjon Al Capone ellen, akit 1931-ben le is tartóztattak és 11 év szabadságvesztésre ítéltek.

Szintén Frank J. Wilson nevéhez köthető a „megjelölt bankjegyek” mára már széles körben alkalmazott módszere, melyet a Lindbergh-bébi emberrablási ügyében használt először – sikerrel.

frank-wilson-feature.jpg

Aki előre mozdította a feminizmus ügyét

Ma semmilyen akadály nem áll egy nő előtt, ha könyvelő szeretne lenni, azonban nem mindig volt így. Alig több mint 100 évvel ezelőtt a könyvelés olyan szakma volt, melyet nők nem űzhettek – ezen pedig csak egy 1919-ben hozott törvény változtatott.

Mary Harris Smith az 1800-as évek derekán "állt pályaválasztás előtt", ami abban a korban női mivoltából adódóan elég egyoldalú volt. Mary azonban a szokásostól eltérő utat választott: miután elvégezte a King’s College matematika szakát, könyvelőként szeretett volna dolgozni. Be is adta jelentkezését Anglia hivatalos könyvelőket tömörítő szervezetébe, ahol nemére hivatkozva többször is elutasították, végül azonban tiszteletbeli taggá választották. Kitartó munkájának és évtizedes fáradozásainak köszönhetően 72 évesen Ő lett a világ első bejegyzett női könyvelője.

 

Aki feltalálta a kettős könyvelést

A „könyvelés atyjának” is nevezett Luca Pacioli az 1400-as évek második felében tevékenykedett. Igaz, ami igaz, közel 200 évvel korábban Amatino Manucci is lejegyzett hasonló módszert, ám a világ a Pacioli által kiadott könyvből, Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita-ból ismerte meg. A kettős könyvelés azóta is élő gyakorlat, melyet számos esetben sikerrel alkalmaznak számítási és rögzítési hibák kiszűrésére.

luca-pacioli-feature.jpg


Akinek még az Egyesült Államok kormánya is hálával tartozott

J.P. Morgan tanulmányai után könyvelőként kezdte meg karrierjét, később pedig az amerikai pénzügyi és banki szektor egyik legnagyobb figurájává nőtte ki magát. A vasútépítés aranykorában több nagy vasúti társaság pénzügyeit intézte, így közvetetten nevéhez fűződik több mint 8000 km vasúti sín elkészülése. Még ennél is jobban mutatja nagyságát azonban, hogy az 1907-es bankpánik idején az Ő bankja segítette ki az amerikai kormányt.

Érdekesség, hogy övé volt a White Star hajótársaság, így a Titanic is. Sőt, a tervek szerint ő maga is a hajón utazott volna, ám az utolsó pillanatban lemondta útját.

jp-morgan-feature.jpg

 

Akiről a világ egyik legismertebb gazdasági társasága a nevét kapta

William Welch Deloitte a könyvelői szakma egyik atyjaként vonult be a történelembe. Első irodáját mindössze 25 évesen nyitotta, tevékenysége során pedig standardokat alkotott a vasúti társaságok, valamint hotelek pénzügyeinek könyveléséhez. Nyugdíjba vonulása előtt Anglia legidősebb praktizáló könyvelőjeként tartották számon, 1889-ben pedig megválasztották a Könyvelői Kamara elnökévé.

A lista természetesen messze nem teljes, ám így is jól mutatja, hogy milyen fontos szerepe van a vállalkozások könyvelőinek.

A jövőben pedig nem, hogy ilyen legendákra, de még csak emberekre sem lesz szüksége minden vállalkozásnak. A digitalizáció és a felhő alapú technológiák lehetővé teszik a könyvelő szoftverek használatát - mint az ACloud is.

 

Források: intheblack.com, icas.com, edology.com

Képek forrása: www.intheblack.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr7914354109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása