Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Mi is az a kriptovaluta, és miért jó nekünk?

2018. november 08. - Könyvelés a felhőben

bitcoin-blockchain-business-730569.jpg

Még ha pontosan nem is tudjátok, mit takar a kriptovaluta, egészen biztos, hogy a kifejezéssel találkoztatok már valahol. Tegyük hát tisztába a dolgot!

A kriptovaluta egy olyan pénznem, mely csak a digitális világban értelmezhető, fizikai mivolta nincsen.
Attól eltekintve, hogy nem kézzel fogható, teljes mértékben úgy működik, mint a hagyományos valuták: adott értékkel bír, és vásárolni lehet vele.

Felmerül a kérdés, hogy ha nincsen semmilyen fizikai formája, mégis miért működik, mitől van értéke.
A válasz rendkívül egyszerű: mert az emberek hisznek benne. Hihetetlennek tűnik, igaz?

Pedig, ha belegondolunk, pontosan így működik a hagyományos pénz is. Az a papírpénz, melyet nap, mint nap használunk, önmagában tényleg csak papír - értékével az emberek ruházzák fel. A XX. század második azonban nem volt ez így: a központi bankok a pénzeket a rendelkezésükre álló arany mennyiségéhez igazítva bocsátották ki, melyet akár be is lehetett váltani aranyra. 1971-ben azonban a Bretton Woods-i rendszer összeomlott, az aranyhoz rögzített árfolyam megszűnt, és létrejött az új rendszer, melyben az árfolyam "lebeg". Így lényegében az általunk használt pénzre is igaz, hogy az emberek belefektetett bizalma miatt van értékük.

a 2008-as gazdasági világválság következtében azonban ez a bizalom csökkent, ami megadta a kezdőlökést a kriptovaluta elterjedésének. Ezen pénzforma nem függ az államoktól, illetve bankoktól, működése teljes mértékben decentralizált.

bitcoin-blockchain-close-up-844127.jpg

Az első - és máig is a legismertebb - kriptovaluta a Bitcoin volt, ám azóta több száz hasonlóval találkozhatunk.

És miért ilyen népszerű? Államoktól független mivolta lehetővé teszi, hogy bármely országban egyformán használjuk anélkül, hogy át kellene váltani, ezzel megspórolhatjuk az országok valutaárfolyamai közti különbség adódó pénzkiesést. További óriási előnye az átláthatóság: a háttérben "nyilvános főkönyvként" szolgáló Blockchain minden egyes bitcoin-nal történt tranzakciót listáz. (Ez persze nem jelenti azt, hogy adataitokat is nyilvánosság tenné.)

Értékállóságát biztosítja, hogy életrehívói eleve megszabtak egy maximális mennyiséget - az ember akármit is csinál, a világon összesen maximum 21 millió darab Bitcoin lesz elérhető.  Azonban az érme másik oldala, hogy mivel maximálisan a kereslet-kínálat elvén működik, pillanatnyi értéke rendkívüli módon hullámzó lehet, így "földi halandók" számára kockázatos befektetés.

A Bitcoin előállítása "bányászattal" lehetséges, ez lényegében a számfejtést jelenti. A bányászok felkínálják számítógépüket a hálózat számára, hogy az hajtsa végre a blockchain ellenőrzését, ők maguk pedig munkájuk igazolásaként megoldanak egy bonyolult matematikai feladványt. Ezen kapacitásaikért való "fizetség", hogy a bányász meghatározott mennyiségű Bitcoint kap.

coinview-app-796861-unsplash.jpg

Már a fentiekből is jól látható, hogy nagyon komplex és bonyolult rendszerről van szó, így ha valaki kriptovalutába invesztálva, először nem árt alaposan utánanézni a működésének. Szerencsére már itthon is számos oldal foglalkozik a témával, köztük az általunk forrásként felhasznált pcguru.hu és cryptoguru.hu oldalak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr3114354077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása