Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Milyen változást hoz az életedbe a PSD2 irányelv?

2018. július 23. - Könyvelés a felhőben

pexels-photo-870902.jpeg

Ismét a fintech világba teszünk egy kitérőt, egészen pontosan a jövő bankrendszereihez, ehhez azonban azt a szabályozást magyarázzuk el, ami lehetővé teszi az átalakulást.

A PSD2 leánykori nevén Payment Services Directive 2 egy módosított pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló EU irányelv, ami 2018 január 13-tól lépett életbe.

Elődje a PSD1 már 2009-től érvényben volt, azonban az EU kiemelten szeretné támogatni az innovációt és a fogyasztói védelem növekedését, többek között ugyanis ezek a céljai a PSD2-nek.

A fintech cégek a jobb szolgáltatás reményében hozzáférést kapnak a bankok folyószámla-adataihoz, ezzel szeretnék ugyanis felgyorsítani a bankszektor fejlődését.

A fintech legegyszerűbb megfogalmazása a pénzügy+számítógép, pénzügyi technológiákat jelent, ami az EU reményei szerint megreformálja a digitálisan elmaradott bankszektort.

A cél az, hogy felhasználóbarátabb szolgáltatások legyenek, és gondoljunk csak bele, a PayPass, vagyis az érintéssel történő fizetés milyen ugrást jelentett a kényelmünkben, ami nélkül ma már el sem tudjuk képzelni a mindennapjainkat. Pedig ez az újítás még bőven a PSD2 előtt történt.

A digitális technológiák egyértelmű előnyén túl olcsóbbá is válik a bankolás, hiszen a készpénz használata egyre inkább kiszorul, ráadásul a közös sztenderdeken nyugvó pénzügyi szolgáltatás egységesíti a bankok ajánlatait, ami szintén lefelé nyomja az átlagos felhasználók költségeit. Arról nem beszélve, hogy ez nem csak a pénzintézetek, hanem a tagországok közötti egységesítést is jelenti, így aki sokat utazik, az még inkább kiélvezheti a PSD2 járulékos előnyeit, hiszen bárhol ugyanolyan feltételekkel vehet igénybe banki szolgáltatást az EU-n belül. Ez egyébként az open banking API, mellyel a bankok egymással, a felhasználóval és akár egy harmadik szereplővel tudnak kommunikálni. Ha pedig a harmadik szereplő történetesen egy olyan fintech cég terméke, ami tanácsot ad a pénzügyeidben, segít a befektetéseidben, esetleg a megtakarításban, azzal mindenki nyer.

Kíváncsi vagy rá, most milyen lehetőség áll rendelkezésedre a vállalkozásod, könyvelésed hatékonyabbá tételére? Kérdezz tőlünk!

http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr1314129625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása