Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Amikor egy cég felhőbe költözik…

2018. május 24. - Könyvelés a felhőben

pexels-photo-207489.jpeg

Bizonytalanságon, az információk hiányán alapuló félelmek előzik meg egy vállalat felhőbe költözését, ami egy teljes IT-infrastruktúra esetén már valóban szép feladat, mégis egyre több cég vállalkozik rá, így optimalizálva munkafolyamatait.

A hatékonyság, a költségcsökkentés és a biztonság, csak hogy néhányat említsünk a számtalan előny közül, amiket élvezhet az, aki megtalálja a számára ideális felhőszolgáltatót.

Van amit nem lehet leegyszerűsíteni a költözéskor, azonban felkészülni érdemes rá, így zökkenőmentessé, gördülékenyebbé tehetjük a folyamatot.

A nulladik lépés a tervezés fázisa: a felhőszolgáltatók nagy előnye, hogy modulárisan csak azért kell fizetnünk, amit használunk is, a döntést azonban ez igencsak lassíthatja. Legyünk tisztában elsőként azzal, hogy milyen területeket szeretnénk felhőbe költöztetni, mire használjuk, milyen tárhely kapacitásra van szükségünk és a biztonság mennyire kiemelt igény az adataink kezelésénél. Minél felkészültebben vágunk neki a szolgáltatóval való párbeszédnek, minél inkább tudjuk, mikre van szükségünk pontosan, annál könnyebben találjuk meg a számunkra megfelelőt.

Bizonyos területeken – tipikusan a kormányzati szféra ilyen – a jogi szabályozásra is térjünk ki. Például arra, hogy az ügyféladatot hogyan kezelik, kijut-e az EU-n kívülre. Ha a területünk jogi szabályozottságát ismerjük, akkor célirányos kérdésekkel feltérképezhetjük a szolgáltatót.

A funkciókra koncentráljunk, ez talán megkönnyíti az összefoglalását, miket szeretnénk optimalizálni a felhőbe költözéssel. Arról se feledkezzünk meg, hogy nem kötelező először minden adatunkat költöztetni. Kezdjünk az infrastruktúra szintű szolgáltatásokkal, majd ha ez már beépült a napjainkba, folytassuk a platform és szoftver szolgáltatásokkal.

A ritkábban használt szolgáltatásokkal érdemes elindítani a migrációt, ezt követhetik azok, amik kiesése nem okoz komolyabb problémát, majd a végére hagyjuk azokat, amik kritikusak az akadálytalan ügymenethez.

Azért is hasznos lehet, ha lépcsőkben gondolkodunk, mert a többnyire havidíjas szolgáltatások nagy előnye, hogy tudjuk őket tesztelni. Ha azonban a szolgáltató cégre jellemző a vendor lock-in, vagyis röghöz kötés, akkor jóval nehezebb, idő- és erőforrás igényesebb a költözési folyamat, ezt vegyük figyelembe, kérdezzünk rá, mielőtt elköteleződünk.

Megnyugtatásképp a tapasztalat az, hogy ha elindítjuk a migrációt, a szolgáltatók felkészülnek arra, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot, amíg véglegessé nem válik az új megoldás. Emellett gyakran hibrid rendszerrel történik az átállás, tehát míg a felhőben épül a munkakörnyezet, addig az eredeti hely szolgálja ki a munkafolyamatokat, majd ha a felhőben kiépült, adatbázis szinkronizáció és tesztelés történik. Ezek után gyakorlatilag teljesen zökkenőmentes, a felhasználók szempontjából kívülről észrevehetetlen a folyamat.

Ne feledkezzünk meg a cégen belüli bevezetés fázisáról sem! Az új rendszerre átállni a mindennapi munkavégzésben is változást hoz, amivel legyünk türelmesek. Ugyanakkor a szolgáltatók erre is felkészültek, oktatással segítenek a kollégák szakszerű felkészítésében, a menedzselésben és rendelkezésre állnak a szerződésben rögzített feltétetek szerint. Itt jön a felhő gyakorlati előnye: sok esetben távolról is tudnak segíteni egy-egy elakadt folyamatban, kérdésben a felhő technológiának köszönhetően.

Az Acloud felhőszolgáltatásaival biztos lehet benne, hogy a migráció a lehető leghatékonyabban történik majd. Kérdése van a felhőbe költözéssel kapcsolatban? Szeretné tudni, hogyan néz ki a folyamat a cégére szabva? Kérdezzen tőlünk!

 http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr6613998250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása