Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Vissza a kezdetekhez: Facebook

2018. november 20. - Könyvelés a felhőben

social-network-76532_640.png

Múlt héten a Google első éveit mutattuk be nektek (link), most a Facebook gyökereihez nyúlunk vissza. Tartsatok velünk!

Feltehetően senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Facebookot Mark Zuckerberg indította útjára a Harvardon töltött évei alatt. A történet azonban ennél izgalmasabb, ássunk a mélyére!

buyandhold_com.jpg
Kép forrása: buyandhold.com

Zuckerberg rendes csodagyerek módjára már fiatalkorában érdeklődött a programozás világa iránt, ráadásul tehetségesnek is mutatkozott benne. Másodéves pszichológia és informatika szakos hallgatóként hívta életre a Facemash nevű oldalt, melyhez meghackelte az egyetem adminisztrációs rendszerét, a felhasználók pedig két-két iskolatársuk képét egymás mellé rakva dönthették el, hogy melyikük a dögösebb. A projekt az első 24 órában 450 felhasználóval gazdagodott, és 22.000 oldalletöltést eredményezett. Ám mivel a "Hot or Not" oldal szembement az iskola szabályaival, létrehozója ellen fegyelmi eljárást indítottak, melyet végül komolyabb következmények nélkül megúszott.

A Facemash leállíttatása nem szegte Zuckerberg kedvét: 2004. február 4-én napvilágot látott a Thefacebook. Eleinte az oldal annyiból állt, hogy a diákok megkereshették szaktársaikat, azok ismerőseit, valamint vizuálisan is láthatták közösségi hálójukat. Az ötlet be is jött, egy nap leforgása alatt 1200 diák regisztrálta magát az oldalra, egy hónappal később pedig szó szerint a fél egyetem rendelkezett felhasználói fiókkal. 

56056f67bd86ef1e008bd0be-960-720.jpg
Kép forrása: businessinsider.com

Itt közben meg kell említenünk egy kellemetlen incidenst is. Zuckerberg három szaktársa azt állítja, hogy az ötlet eredetileg az övék volt: létre akartak hozni egy oldalt HarvardConnection néven, ennek kivitelezésével pedig Zuckerberget bízták meg, aki helyette azonban ellopta a koncepciót, és abból valósította meg a Thefacebook-ot. Az ügy hosszú éveken át zajlott: a vádakat ejtették, újratárgyalták, végül ismét ejtették.

Bár Zuckerberg továbbra is kollégiumi szobájából tevékenykedett, szaktársai - Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, and Chris Hughes - segítségét kérte a projekthez. Még ezen év tavaszán a Thefacebook felhasználói körét kiterjesztették a Yale, a Columbia, és a Stanford egyetemekre is. Ma ismert nevét 200 000 dollárért vásárolták meg, ennyibe került ugyanis a facebook.com domain név. Időközben a fiatalok irodát béreltek Palo Altoban (ismerős, ugye? ;)), mely a pletykák szerint éppannyira volt híres a bulikról és a töménytelen mennyiségű sörről, mint a komoly munkáról.

Az amerikai fiatalság számára 2006-ban nyíltak meg a kapuk: ekkortól kezdve bármely 13. életévét betöltött, valós e-mail címmel rendelkező egyén regisztrálhatott a Facebookra. A lavina pedig elindult: Zuckerberg előtt sorakoztak a befektetni vágyók (tudtátok például, hogy Elon Musk is a köztük volt, ráadásul fél millió dollárral?), a felhasználók száma napról napra növekedett. Alig pár év leforgása alatt a Facebook világszerte a legnagyobb közösségi oldal lett, Zuckerberg pedig ezáltal a világ legfiatalabb milliárdosává vált.

access-app-application-267399.jpg

Forrás: www.businessinsider.com, www.thoughtco.com, www.guardian.co.uk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr3014380790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása