Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Honnan ered a kettős könyvelés?

2018. július 05. - Könyvelés a felhőben

kep_1.jpg

A ma is használt módszert, a kettős könyvelést úgy határozhatjuk meg legjobban, hogy valamennyi gazdasági eseményt két számlán, kétféle rendszerben rögzítünk. A főkönyvi számlán összegeket és forrásokat különböztetünk meg, és a főkönyvi számlán külön nyilvántartásban vezetjük, az őket érintő gazdasági eseményekkel együtt.

A gazdasági események két oldalra kerülhetnek: a követel és tartozik oldalra, mellyel kiszűrhetőek a számítási és könyvelési hibák. Megbízható képet ad egy vállalkozás vagyoni helyzetéről és kimutatja annak gazdasági eredményeit.

A könyvelés maga meglepően régmúlt időkre tekint vissza, gondoljunk csak a kincstárnokok jelenlétére például a királyi udvarokban.

Az arab számok használata relatíve nehezen terjedt el, Firenzében 1299-ben meg is tiltották a használatukat, mert egyszerűen lehetett velük hamisítani az üzleti könyveket.

A legrégebbi fennmaradt példája a kettős könyvvezetésnek egy 1340-es genovai lajstromban lelhető fel. Az igény akkor lépett fel ezen rendszer létrehozására, amikor a vásárlás időpontjától eltérő időben történt a teljesítés.

A 15. és 16. századi Európára a merkantilizmus volt jellemző, mely a közgazdasági nézetet jelentette. Vagyis egy ország, egy nemzet gazdaságát a pénztől tették függővé. A kereskedelmi tőke fontos szerepet játszott ekkoriban, és emiatt erősödhettek fel ezek a folyamatok a közgazdaságban.

A cél ezért nem meglepő módon a pénz felhalmozása lett, melyet pénzkivitel tiltásával, pénzügyi mérleg létrehozásával kívántak megvalósítani.

Luca Pacioli ferences rendi szerzetes – bármilyen ellentmondás is a ferencesek szegénységi fogadalmával párhuzamban – volt az a merkantilista matematikus, aki ezen célok eléréséért megalkotta a kettős könyvelés rendszerét.

A minden időpillanatban fennálló egyenlőségre alapozta a gyakorlatát, mely a mérleg két oldalára vonatkozott.

1494-ben született meg a ma is használt kettős könyvelés alapja (akkoriban velencei módszernek hívtak), melynek további érdekessége, hogy Luca Pacioli Leonardo da Vinci kortársa is volt.

A Luca Pacioli Számviteltudományi és Adózási Társaság a Budapesti Corvinus Egyetemen működik diákszervezetként, célja pedig a számvitel és adózás legjobb szakembereinek képzése, így próbálva továbbvinni a nagy előd elképzelésit.

Szeretné tudni, milyen eszközöket, megoldásokat használnak a jövő sikeres könyvelői? Kérdezzen minket!

http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr8614095829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása