Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Hogyan válassz felhőszolgáltatót?

2018. május 15. - Könyvelés a felhőben

nature-laptop-outside-macbook.jpg

A felhőszolgáltatók nagy előnye a biztonság szintjének kiválasztása mellett az is, hogy csak olyan funkciókért kell fizetnünk, amit használunk is. Így jelentősen csökkenthetjük költségeinket, ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk, és körültekintően választjuk ki a számunkra megfelelőt. 

Mivel minden vállalat működése más, így nem is lehet mindenki számára érvényes formulát adni a megfelelő szolgáltató kiválasztásához. Amiben támpontokat adunk, azok a szempontok, melyeket figyelembe véve hosszú távon elégedettek leszünk a felhőbe költözéssel.

 A biztonság szempontjából döntetünk kell arról, hogy publikus, privát vagy hibrid rendszert veszünk igénybe, melynek meghatározása viszonylag egyszerű, attól függően, hogy mennyire fontos a kezelt személyes adatok védelme. Elárulunk egy titkot: a május 25-től életbe lépő GDPR rendelettel sokkal körültekintőbbnek kell lennünk ezen téren nekünk is, nem csak a szolgáltatónak, így érdemes figyelembe venni a választáskor ezt is. 

A teljesítmény talán az egyik legfontosabb szempont. A felhasználó választ, mekkora RAM-ot (írható, olvasható tárhelyet) szeretne, teljesítménytesztek futtatásával érdemes kiválasztanunk, mielőtt elkötelezzük magunkat. 

Alapvető különbségek vannak abban, hogy milyen funkcióért ki a felelős, kinek kell biztosítani.

Ha egy szolgáltatást vásárlunk meg a felhőből, azt SaaS-nek hívjuk. Ez esetben a szolgáltató biztosítja a teljes rendszert a rendelkezésre állással együtt. Könnyen belátható, hogy egy felhasználó számára ez a legegyszerűbb módszer. Kiválasztja, sok esetben ingyenesen kipróbálhatja, majd ha megfelel neki a szolgáltatás, előfizet rá.

Kész megoldásokat kap. 

A PaaS már kevésbé felhasználóbarát megoldás, itt a szolgáltató a rendszer futtatásához szükséges infrastruktúrát adja, a kiválasztott operációs rendszerünkre már nekünk kell kifejleszteni a szolgáltatást. Ez utóbbi költségei és bonyolultsága miatt a PaaS egyre inkább háttérbe szorul a SaaS mellett.

Az IaaS pedig már ennél is szabadabb kezet ad: a virtuális gépet az operációs rendszeren át az adatbázis kezelőn a teljes szolgáltatásig nekünk kell megépítenünk. Ez utóbbi megoldást elsősorban a fejlesztők választják, akik számára ez azért előnyös, mert a fejlesztő rendszer alatti infrastruktúra felhőben van és skálázható. 

A háttérben munkálkodnak az adatbázis kezelő szoftverek, ezek az SQL szerverek, melyek feldolgozó programok és adatbázis motorok is egyben. Nem megyünk bele a részletek pontos taglalásába, de ha az adataink kezelésének pontos folyamatát ismerjük, úgy segítséget kapunk abban is, mely szoftver a legoptimálisabb számunkra.

Az ügyfélszolgálatot a világszinten jelen lévő vállalatok úgy teszik elérhetővé, hogy helyi szolgáltatókra bízzák a kapcsolattartást. Fontos szempont, hogy kitől, milyen gyorsan kapunk választ kérdéseinkre, ezt mindenképpen mérlegeljük a szerződés aláírása előtt. 

A minél nagyobb sávszélesség kockázatot csökkentő és együttműködést erősítő tulajdonsága miatt legyünk tisztában a párhuzamos adatkapcsolat (le- és feltöltés) sebességével.

Ha anyagi szempontokat veszünk figyelembe, ott is érdemes jól mérlegelni: míg korábban idő alapon történt az árazás sok esetben, mostanra különböző modellek találhatóak a skálázásra, nehezítve az összehasonlítást. Az Amazonnál például aki három évre elkötelezi magát az AWS mellett, az az elején többet fizet, később egyre csökkennek a költségei. Szemben a Google-lel, akinél nem a hűség a fő szempont, hanem hogy minél többet használjunk a szolgáltatásaik közül. Járjunk utána, miért fizetünk, hiszen ezen szolgáltatások nagy előnye a testreszabhatóság. 

A felhőszolgáltatások rohamos térnyerését valószínűleg a rugalmasságuk segítette elő: egy szolgáltatás megrendeléssel már tudjuk is tesztelni azt adott rendszert, ami ha nem felelt meg nekünk, egy havidíj után léphetünk is tovább, így elkerülhetjük többek között a fejlesztés hosszú távú és kockázatos kimenetelű eredményeit, esetleges veszteségeit is. Stratégiai döntés, ezért érdemes jól megfontolni, és olyan céget választani, ahol felkészülten állnak rendelkezésre és nem marad megválaszolatlan kérdésünk a döntés előtt. 

Kérdése van, milyen az ideális felhőszolgáltató az Ön számára? Keressen minket! 

http://acloud.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr8813944990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása