Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Hogyan védd meg online adataid?

2018. november 22. - Könyvelés a felhőben

data-1590455_1920.jpg

Az elmúlt években egyre gyakrabban olvashatunk hacker támadásokról és adatokkal való visszaélésről, így az adataitok iránt érzett aggodalmatok sajnos jogos lehet. Vannak azonban egyszerű módszerek, melyekkel csökkenthetitek a rizikót. Mutatjuk, mik ezek!

1.

A "név123" még mindig rendkívül gyakori jelszó, azonban könnyedén belátható, hogy távolról sem biztonságos. Ahhoz, hogy valóban erős jelszóval tudjátok védeni fiókotokat, használjatok olyan jelszót, mely tartalmaz kis-és nagybetűt, számot, valamint különleges karaktert is. Ha biztosra szeretnétek menni, keressetek fel egy jelszó generátort.

Egy erős jelszó önmagában nem elég, hiszen ha ugyanaz él minden fiókotoknál, továbbra is sebezhetőek vagytok. Lehetőség szerint minden fiókhoz kreáljatok külön jelszót! Szerencsére nem is kell mindet fejben tartani: használhattok hozzá jelszómenedzsert, mellyel biztonságosan, egy helyen tudjátok tárolni őket.

hacker-1944688_1280.jpg

2.

Ahol csak lehetőség van rá, használjatok kétfaktoros hitelesítést. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az adott fiókotokba a szokásostól eltérő eszközön próbál valaki bejelentkezni, a rendszer nem engedi be egy másodlagos kód beírása nélkül. Ezt a kódot kérhetitek például SMS-ben, ezáltal telefonotokra is szükség lesz a bejelentkezéshez. Kérhető továbbá e-mail értesítő a szokatlan bejelentkezésekről, így még ha valaki fel is tudná törni fiókotokat, azonnal tudni fogtok róla.

3.

Közhely, de fontos: használjatok vírusirtót!  Térképezzétek fel a lehetőségeket, hasonlítsátok össze a különböző típusokat és alapos utánajárással válasszátok ki a számotokra leginkább megfelelőt - az idő-és pénzbefektetés megéri! Bele sem gondolnátok, hogy miközben gyanútlanul kattintgattok az internetes oldalakon, mennyi veszélyforrás "leselkedik rátok".

4.

Remélhetőleg mondanunk sem kell, hogy kerüljétek a nyilvános Wi-fi hálózatokat, hiszen ezekkel szinte ezüsttálcán kínáljátok fel személyes adataitokat. Azonban még otthon vagy az irodában is érdemes VPN-t használni a böngészéshez, mert ezáltal nem csak hogy titkosítjátok tevékenységeteket az internetszolgáltató - vagy éppen a kíváncsiskodók - elől, de adataitokat is védeni tudjátok.

blur-clear-sky-close-up-423367.jpg

5.

A telefon vagy laptop ellopása esetén is - az anyagi kár mellett - aggódhattok az adatok illetéktelen kézbe kerülése miatt. Könnyedén tehettek azonban ellene, ha titkosítjátok ezeket! Mind a telefon, mind a laptop esetében rendelkezésetekre állnak olyan programok, melyek beállításával egyes fájlokat, mappákat, vagy akár az eszköz teljes tartalmát külön jelszó védi. Az érme másik oldala pedig, hogy a számotokra fontos fájlokat rendszeresen mentsétek el egy másodlagos helyre is.

5+1.

A fizikai lopás ellen a leghatékonyabban úgy tudtok védekezni, ha nincs nálatok laptop, amit ellophatnának! ;) Szerencsére már szinte mindent tárolhattok a felhőben, amire a mindennapi tevékenységetekhez szükség van, így nem kell, hogy saját laptopotokat magatokkal cipeljétek. Ezen az elven működik az Acloud rendszere is, mely a könyvelők munkáját segíti azáltal, hogy minden számunkra szükséges adatot a felhőben tárol!

cyber-security-cybersecurity-device-60504.jpg

Források: www.forbes.com, www.entrepreneur.com, www.pcmag.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr5414380830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.