Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Google a kezdetekben - honnan indult a világ egyik legismertebb cége?

2018. november 13. - Könyvelés a felhőben

 

apple-computer-google-40185.jpg

Mára a Google kifejezés világszerte ismertté vált, sőt, a köznyelvben igésítve és szállóigeként is használják - kinek ne mondták volna még, hogy "guglizz rá" vagy éppen "a Google a barátod!". Azonban mint minden nagy cégnek, a Google-nak is indulnia kellett valahonnan. Lássuk, honnan!

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, a válaszunk az lenne, hogy egy garázsból, méghozzá éppen 20 évvel ezelőtt.

De nézzük a hosszabb változatot: Larry Page és Sergey Bin, a Stanford Egyetem két diákja különös célt tűzött ki maga elé, nem mást, mint hogy "a világban megtalálható információkat rendszerezni tudják, illetve azokat univerzálisan hozzáférhetővé és hasznosíthatóvá tehessék". Létrehoztak tehát egy keresőmotort, mely az oldalakra való hivatkozásokat használta annak meghatározására, hogy az oldalak milyen fontossággal bírnak. A keresőmotort eredetileg Backrub-nak hívták, később keresztelték át a ma jól ismert névre. A Google valójában egy matematikai kifejezés, a googol (10100) kissé kozmetikázott változata, a "legendák" szerint az alapítók által fent említett kitűzött célra utal.

A fiatalok egyetemi éveik alatt a Stanford szerverét használva tökéletesítették a technikát, és befektetőket kerestek. Mivel a BackRub híre nem csak a campuson, de Silicon Valley-ben is terjedt, nem is volt túlzottan nehéz dolguk. Miután rokonok, ismerősök, barátok segítségével, valamint az Andy Bechtolsheim által felajánlott 100 000  dollárnak köszönhetően elegendő tőkét gyűjtöttek, 1998-ban megalakult a Google Inc., és megnyílt első "irodájuk" a Menlo Parkban - beköltöztek abba a bizonyos garázsba.

Egy évvel később a cég kinőtte a garázst, és átköltöztek első valódi irodájukba, a Palo Alto-i University Avenue 165. szám alatti ingatlanba. Ekkor már 8 munkavállaló, valamint Yoshka, a kutya is a Google alkalmazásában állt....a többi pedig már történelem. ;)

yoshka.jpg

(Kép forrása: Telegraph)

 

Idén a Google 20. születésnapja alkalmából a kíváncsi szemek számára is betekintést engedett a kezdetekbe , íme a szóban forgó garázs: KATTINTS ÉS NÉZZ SZÉT A GARÁZSBAN 

garage.PNG

És hova jutottak mára?

� A Google honlapja a világ leglátogatottabb oldala.A szolgáltatás több mint 150 nyelven és 190 országban elérhető.

� A Google a világ egyik legértékesebb cége, kb. 155,5 milliárd dollárt ér. (Forrás: portfolio.hu)

� Megszületett a Gmail, a Google Maps, a Google Chrome, a Google Ads, a Google Analytics és a Google Naptár. Szolgáltatásaik milliók mindennapjait könnyítik meg - legyen szó akár munkáról, kikapcsolódásról vagy bármi egyébről.

� Az állandó terjeszkedéssel mára szinte nincs olyan technológiai terület, melyben a Google-nak ne lenne érdekeltsége - elég csak az Android operációs rendszerre vagy épp az okosotthonokra gondolni.

� A Google világszerte az egyik legmenőbb munkahely, irodái 50 országban megtalálhatóak, és több mint 60 000 embernek biztosítanak munkahelyet.

 

Forrás: https://www.google.com/about/our-story/, interestingengineering.com

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr9814367569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.