Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

Könyvelés a felhőben

Kriptovaluták egy könyvelő életében 2.

2018. június 26. - Könyvelés a felhőben

pexels-photo-844127.jpeg

Korábbi írásunkban egy egyre mindennapibb helyzetre kerestünk megoldást, a krpitovaluták könyvelésében szerettünk volna segítséget nyújtani a könyvelőknek.

A magánszemélyek adózásáról írtunk, most azt vizsgáljuk meg, mi történik akkor, ha vállalkozói tevékenység részeként gyarapítja a jövedelmét az ügyfél a kriptovalutával.

A kriptovaluták szerzésének módja nem különbözik a magánszemélyekétől, tehát bányászat vagy vásárlás útján juthatnak hozzá, azonban itt belép egy tényező, ha a vállalkozás elfogadja a Bitcoinban való fizetést.

Pénzeszközként vagy devizaként tekinthetünk rá a könyvelési oldalról, azonban mindkettő hagy kívánnivalót maga után. Digitális pénz, tehát nincs hivatalos kibocsátója, ezért nem pénzeszköz.

Bányászat esetében „térítés nélkül kapott eszköznek” könyvelik és egyéb bevételként számolják el, melynek időbeli elhatárolása szükséges, amíg felhasználásra nem kerül.

Vásárlás esetében is kérdőjeleket vet fel, hogy mit is vásárolunk könyvelési szempontból? Sajátos fizetési ígéret, hiszen bármikor devizára váltható, ezért az egyéb követelés tételnél szokták szerepeltetni mint vásárolt követelés.

Eladáskor értelemszerűen azt vesszük figyelembe, hogy nyereség vagy veszteség keletkezett-e. Ha nyereséges volt a tranzakció, akkor a mérlegben a bevételi oldalon szerepeltetjük, míg fordított esetben a ráfordítások között.

A társasági adót érinteni fogják a Bitcoin alapú ügyletek, mivel az adózás előtti eredményt alakítják, illetve Bitcoin követelésre értékvesztés kerülhet elszámolásra (ez a kereslet-kínálat folyamatos ingadozása miatt van).

Az elszámolt értékvesztés adózás előtti eredményt növelő tétel. Ha a vállalkozás elengedi a Bitcoin követelést, kapcsolt vállalkozások esetében adózás előtti eredményt növelő tételként jelenik meg.

Az Áfa kérdése a Bitcoinnal kereskedő vállalkozások esetében érdekes. Hivatalos devizára váltása esetén ez a tevékenység nem minősül termékértékesítésnek, legfeljebb szolgáltatás nyújtásának, emiatt adómentes.

Ha vállalkozóként Bitcoint fogadunk el termékünk vagy szolgáltatásunk ellenértékeként, akkor már ugyanaz az Áfa-törvény a meghatározó, mint bármely más fizetőeszköz esetében.

Ilyenkor az elfogadó vállalkozás köteles számviteli bizonylatot kiállítani, melynek tartalmaznia kell a Bitcoin és forintértéket egyaránt, illetve a szerződéses árfolyamot. 

Forrás: 5percado.hu

Könyvelőként szeretne lépést tartani a technológia újításaival? A saját munkáját egyszerűsíteni, automatizálni, amit lehet, jobb szolgáltatást nyújtva ezzel ügyfeleinek? Keressen minket!

http://acloud.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://acloud.blog.hu/api/trackback/id/tr3514075131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása