Könyvelők és Vállalkozók együttműködése korlátok nélkül, felhő alapon!

A magyar informatikusok a legjobbak?

2018. június 20. - Könyvelés a felhőben

pexels-photo-340152.jpeg

Bizony, egy újabb hungarikum, amire büszkék lehetünk: a magyar informatikusok a világ élvonalába tartoznak.

Hiány pedig folyamatosan van belőlük: tavalyi adat szerint 22 ezer informatikai szakember hiányzik a hazai piacról, 1 millió az európaiból. Nem véletlenül indított az OTP itthon 2015-ben programozóiskolát, a Codecoolt, melynek sikerét mutatja, hogy évről évre terjeszkedik és újabb iskolákat nyit Európa szerte.

Tovább

Óvatosan a mesterséges intelligenciával!

robonaut-600982_960_720.jpg

A mesterséges intelligencia napjainkban egyre inkább körülveszi a mindennapjainkat. Ott található a telefonunkban, az egyre okosabb otthonainkban, a munkánkhoz használt programok között. Az éltünk pedig általuk könnyebb lesz, hiszen a gépi tanulásnak köszönhetően egyre komplexebb feladatokat bízhatunk rájuk. Hol lesz ennek a folyamatnak vége? Ez az a költői kérdés, amit a technológia legnagyobb elméi sem tudnak, mégis rendszeresen szólalnak fel aggályaikat kifejezve a beláthatatlan következményektől.

Tovább

Felhőtörténelem - avagy hogyan születtek a felhőszolgáltatók

cloud-2530972_960_720.jpg

A felhő alapú számítástechnika (Cloud computing) egy olyan igény kielégítésére jött létre, melynek célja az információfeldolgozást hatékonyabbá tenni. Ezt központilag összehangolt adattárolókon és hálózaton keresztül elérhető rendszerek tették lehetővé, ilyen elven működtek már a közösségi oldalak, webshopok vagy blogok. Ennél azonban tovább kellett lépni a komplex üzleti megoldásokra.

Tovább

Könyvelő vagy? Így lesznek nyugodt napjaid bevallás előtt!

pexels-photo-267582.jpeg

A könyvelőt a cégek és a vállalkozások általános problémamegoldónak tekintik. Aki mindig elérhető, ismeri a számviteli jogszabályokban foglalt kötelezettségeket és napra készen lépést tart a változó szabályozási háttérrel, hatékonyan, gyorsan dolgozik a többnyire utolsó pillanatban beeső ügyfelekkel, számlákkal is. Emellett képes átlátni az ügyfelei – akár szakmai és modern technológiát is tartalmazó – adottságait.

Tovább

Fejlődéstörténet az adattárolásról

pexels-photo-577585.jpeg

Az adattárolás ha tágabb értelemben vesszük, már a barlangrajzokkal kezdődött, majd a klasszikus értelemben az 1700-as években a lyukkártyák feltalálásával vett egy hatalmas fordulatot. Érdekesség, hogy egy Basile Bouchon nevű úriember a szövőszék irányításához találta fel a lyukkártyát, ez adta meg ugyanis a mintát, amit a gép szövött. Később a leggyakoribb felhasználásuk a zenegépek, a harangjátékok és a könyvtári kartotékok voltak, utóbbira talán még többen emlékezünk, megkönnyítette a keresést a lyukasztás meghatározott helye.

Tovább

Fintech, Big Data és egyéb finomságok

pexels-photo-225769.jpeg

A felhő alapú szoftverek világában több a varázsszó, mint a Harry Potter összes részében együttesen.

Egy korábbi írásunkban már igyekeztünk lerántani a leplet és a leggyakrabban előforduló kifejezéseket érthetően közzétenni, maradt azonban még pár olyan varázsige, amikkel a tendenciák alapján egyre gyakrabban fogunk találkozni.

Tovább

Éld át a felhőélményt!

pexels-photo-327269.jpeg

Napjainkban egyre fontosabbá válik a felhasználói élmény fogalma, hiszen nem elég a funkciókra koncentrálva logikus észérvekkel elkötelezettséget kiépíteni egy termék iránt. Élményre vágyunk a vásárlás során, a tanulásban, és a munkánkban is egyre több szakember foglalkozik a motiváció fenntartásával.

Amit nagyban szolgálhat egy hatékonyságot növelő, egyszerűen és könnyedén használható felhő alapú rendszer.

Tovább

Mi fán terem a dolgok internete?

pexels-photo-373543.jpeg

A kifejezés nem a mi találmányunk, hivatalos elnevezés, amivel már találkozhatott a technológia iránt érdeklődő.

A dolgok internete, angol rövidítéssel IoT (Internet of Things) egy 1999-ben született kifejezés. Kevin Ashton volt a névadó, aki megállapította, hogy az interneten akkoriban található 50 petabájtnyi adatot mind emberek töltötték fel. Ennél nagyobb adatmennyiséget azonban nem tudnak rögzíteni a környezetükről, ezért azt a gépekre kell bízni.

Tovább

Érdekességek a felhők közül

pexels-photo-325185.jpeg

A felhő alapú rendszereket már 1968-ban megjósolták

J.C.R. Licklider állt az élén annak a kutatásnak, ami az első számítógépeken alapuló közösség, az ARPAnet kifejlesztésén dolgozott. Licklider víziója meglepően közel áll a mai cloud computing-hoz: a közösség tagjai földrajzilag távol lesznek, kisebb csoportokba tömörülve vagy önállóan dolgoznak, érdeklődés alapján szerveződnek.

Tovább

Felhőszótár, avagy mit jelentenek a szolgáltatók rövidítései

pexels-photo-415071.jpeg

Az informatikusok természetesen értik, és egymás között beszélik azt a nyelvet, ami egy nem szakmabeli számára érthetetlen halandzsának tűnik.

A felhőszolgáltatás mivel egy IT-struktúra, tartogat a cégvezetők számára olyan kifejezéseket, amiket most következő bejegyzésünkben szeretnénk megismertetni, lefordítani.

Tovább

Amikor egy cég felhőbe költözik…

pexels-photo-207489.jpeg

Bizonytalanságon, az információk hiányán alapuló félelmek előzik meg egy vállalat felhőbe költözését, ami egy teljes IT-infrastruktúra esetén már valóban szép feladat, mégis egyre több cég vállalkozik rá, így optimalizálva munkafolyamatait.

A hatékonyság, a költségcsökkentés és a biztonság, csak hogy néhányat említsünk a számtalan előny közül, amiket élvezhet az, aki megtalálja a számára ideális felhőszolgáltatót.

Tovább

A világ legismertebb felhőszolgáltatói

pexels-photo-236093.jpeg

Korábbi írásunkban a legtöbbünk által ismert és használt felhő alapú programokat ismertettük, most pedig azokat a szolgáltatókat mutatjuk be, akik világszinten a trendeket határozzák meg a felhő-piacon.

Egyre kövérebb szeletet hasítanak ki ugyanis ezen szolgáltatások az IT-infrastruktúra fejlesztésre szánt tortából, az erre fordítandó pénzek harmadát ugyanis rájuk költik a cégek.

Tovább

Te is felhőben élsz! A legnépszerűbb felhőszolgáltatók

pexels-photo-607812.jpeg

A felhőszolgáltatást kevésbé ismerők egy tartózkodással vegyes bizalmatlansággal állnak az új technológia előtt, noha ezen rendszerek térhódítása tagadhatatlan az egész világon.

Az Európai Unió például cselekvési tervet tett közzé idén márciusban, melynek célja, hogy a pénzügyi szolgáltatások területén is minél jobban kiaknázásra kerüljenek az innovációk.

Tovább

Hogyan válassz felhőszolgáltatót?

nature-laptop-outside-macbook.jpg

A felhőszolgáltatók nagy előnye a biztonság szintjének kiválasztása mellett az is, hogy csak olyan funkciókért kell fizetnünk, amit használunk is. Így jelentősen csökkenthetjük költségeinket, ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk, és körültekintően választjuk ki a számunkra megfelelőt. 

Tovább

A felhő mindenkié? Avagy ki férhet hozzá a felhőben tárolt adatokhoz?

startup-photos.jpg

A felhőszolgáltatások ellen felhozott leggyakoribb – jogos – kifogás a biztonság hiánya, hiszen nem egy fizikai adathordozón tároljuk az információkat, amit csak közvetlen feltörés esetén láthatnak illetéktelenek.

Nem, itt egy virtuális tárhelyre kerülnek, ahol sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk, és ez különösen érzékeny adatok estében kényes kérdés.

Tovább

Munka a felhőben

pexels-photo-450271.jpeg

Egyre gyakrabban találkozunk a felhőszolgáltatás fogalmával, egyre mindennapibb lesz ugyanis, hogy a cégek „felhőbe költöznek” a technika ezen vívmányának számtalan előnye miatt.

A költségcsökkentés szokott lenni a fő indok, de ezen felül egyéb előnyöket is élvezhet az, aki használja a felhőszolgáltatásokat.

Tovább